Bergens Tidende

Har taklet skuffelsen etter VM-fallet

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Sverre Lunde Pedersen har hatt noen dager på seg til å svelge det hjerteskja­erende som skjedde søndag.

– Det er et ubesvart spørsmål hva som egentlig skjedde. Jeg har aldri falt slik verken på trening eller i konkurrans­e utenom denne gangen, sier Pedersen.

Det norske skøyteland­slaget er nå i Minsk i Hviterussl­and der verdenscup­finalen skal foregå i helgen. Der har han mål om å levere nye toppløp på lagtempo, 5000-meter og 1500-meter.

– Jeg er utmattet og sliten i hodet, men målet er pallplass på alle tre distansene, sier Fana-løperen.

I skøytebobl­en

Lunde Pedersen har hatt noen dager på seg til å svelge det hjerteskja­erende som skjedde søndag. Da han ledet allroundVM suverent foran over 20.000 tilskuere i Amsterdam, hadde knust Sven Kramer, men så falt fra en suveren VM-tittel.

Merker på Lunde Pedersens skøytesko viser at han av og til sparker borti skoen med stålet når han går svinger. Men det pleier vanligvis i verste fall føre til et feilskjaer.

I VM gikk han solid på trynet. Dermed gikk gullet til Patrick Roest og Lunde Pedersen fikk sølv.

Osingen er kjent for å gå teknisk bra på skøyter. Han gjør sjelden slike feil.

Tror han det kan ha vaert øyeblikket som satte ham ut av fokus? Begynte tankene på vandre mens han gikk på isen, på at han endelig hadde slått Kramer og kom til å få sin etterlengt­ede VM-tittel?

– Når jeg går, er jeg i en boble, og slik følte jeg det denne gangen også.

– Hva tenkte du før du falt? – Jeg hadde egentlig bare fokus på å komme meg i mål på en god tid. Jeg lå bra an, og måten jeg gikk etter fallet viser at jeg ikke var sluttkjørt, sier Lunde Pedersen.

Det har han rett i. Før fallet gikk han stabile runder rundt 33 blank. Runden med fallet tok 50 sekunder, noe som beviser at han ikke brukte så lang tid på å komme seg opp som mange har pekt på.

Det tok tross alt bare 17 sekunder å falle, komme seg på beina og få farten opp igjen. Langt ut i en 10.000-meter.

– Jeg falt ganske hardt inn i putene og ble slått ut av det. I toppidrett tenker du automatisk at det er over når du faller, men i allround er det faktisk mulig å gjøre noe. Etter hvert skjønte jeg at jeg måtte komme meg opp igjen og gå. Jeg husker lite av hva jeg tenkte med en gang, men jeg forsto umiddelbar­t at gullet var kjørt, sier Lunde Pedersen.

Beklaget hets-melding

Etter fallet har støtten haglet inn i alle apper som er i stand til å motta meldinger på telefonen. Over 1000 støtteerkl­aeringer har Lunde Pedersen fått.

–Jeg var langt nede, men jeg har fått utrolig mange fine meldinger som har hjulpet veldig mye. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt at jeg var den egentlige vinneren, og det hjelper å vite at jeg var så god som jeg var.

– Hvordan har du taklet skuffelsen?

– Jeg har brukt alle de fine ordene og har tenkt tilbake på de gode løpene jeg gikk før jeg falt. Så god har jeg aldri vaert. Jeg lå an til klar VM-seier, og jeg har aldri slått Kramer før. Da jeg slo ham på 5000-meter var det første gang Kramer tapte den distansen i et mesterskap siden 2006.

Én melding merket seg ut negativt. Lunde Pedersen fikk en beskjed der han ble hetset for at han tapte gullet. Det fikk landslagss­jef Skarli til å ta et oppgjør med det han kalte for mobbing i idretten.

Nå har han som sendte meldingen, sendt en ny melding til Lunde Pedersen og beklaget seg.

– Det var stort av ham å gjøre det. Han la seg flat, sier Lunde Pedersen.

 ?? FOTO: PETER DEJONG, AP/NTB SCANPIX ?? DRAMATISK: Sverre Lunde Pedersen falt fra et sikkert VM-gull i Amsterdam. Han har fundert på øyeblikket i dagene derpå.
FOTO: PETER DEJONG, AP/NTB SCANPIX DRAMATISK: Sverre Lunde Pedersen falt fra et sikkert VM-gull i Amsterdam. Han har fundert på øyeblikket i dagene derpå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway