Bergens Tidende

Slik rammes Vilde av pappas forbrytels­e

-

Fengselsst­raff rammer ikke bare den som er dømt. «Det du ikke vet om Vilde» forteller hvordan et barn rammes når pappa sitter i fengsel.

han ingenting om leggetider.» Det som sikrer ham sympati, er Vildes betingelse­sløse kjaerlighe­t til ham. Nettopp fordi hun fremstille­r ham såpass nyansert, er det en kjaerlighe­t jeg fint kan tro på.

SELV OM VILDE ER OPPDIKTET, er historien hennes basert på erfaringer Nicolai Houm har samlet inn blant annet gjennom foreningen For fangers pårørende. Samtidig pøser han på med dramatiske elementer som har spredd seg til norsk barnelitte­ratur fra amerikansk­e TV-serier.

Det begynner med at Vilde og mamma har flyttet til et nytt sted, hvor de anstrenger seg for å holde hemmelig at pappa sitter i fengsel. I løpet av 197 sider rekker Vilde å streve med å finne sin plass i den nye klassen, forelske seg, dumme seg ut, svikte sin nye venninne, engste seg for om foreldrene skal skilles – og utfolde talentet sitt.

HEMMELIGHE­TEN OM PAPPA blir så klart avslørt på spektakula­ert vis. Sånn sett er dette enda en historie om en pinlig hemmelighe­t og enda en historie om behovet for å bli verdsatt for den du er – akkompagne­rt av ønskedrømm­en om å bli berømt. Men grepet er effektivt. Ved å dytte Vildes hovedprobl­em inn blant mange andre, blir det å ha en pappa i fengsel en mer hverdagsli­g sak. Og ved å velge en populaer fortellerm­åte, blir Vildes hemmelighe­t like alminnelig som andre hemmelighe­ter dagens barnebøken­e er fulle av.

LA DERFOR GÅ AT denne friske fortellers­temmen, de lett karikerte bipersonen­e og de morsomme replikkene kan minne om flere av de mest populaere utgivelsen­e for barn for tiden – kanskje saerlig «Kampen mot superbitch­ene» av A. Audhild Solberg. Jo da, jeg er enig med kritikerne både i NRK og Aftenposte­n som mener Houm kunne boret dypere.

Men det viktigste blir aldri overflatis­k behandlet. Savnet etter pappa er stort og ekte.

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD, GYLDENDAL ?? TROVERDIG: Nicolai Houm skriver troverdig om barn med far i fengsel.
FOTO: PAAL AUDESTAD, GYLDENDAL TROVERDIG: Nicolai Houm skriver troverdig om barn med far i fengsel.
 ??  ?? GURI FJELDBERG
GURI FJELDBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway