Bergens Tidende

Kompetent utført, men mangler originalit­et

-

Norske Roar Uthaug har oppdatert Lara Croft, men filmen nøyer seg med å innfri minimumskr­avene.

«Tomb Raider»

Regi: Roar Uthaug USA, action/eventyr

2 timer 2 minutter

12 års aldersgren­se

ROAR UTHAUG HAR regien på «Tomb Raider» og er dermed kunstneris­k ansvarlig for at relanserin­gen av rollefigur­en Lara Croft er bedre enn filmene fra tidlig 2000-tall med Angelina Jolie i hovedrolle­n.

At Uthaug lykkes, er likevel ingen bragd: «Lara Croft: Tomb Raider» (2001) og oppfølgere­n (2003) var svake filmer. En viktig årsak til det er at Lara Croft den gang ikke var i naerheten av å minne om et ekte menneske. Jolie-filmene er fra en tid der de fleste actionfilm­er ikke bare var laget av menn, men også designet for menn.

MEN NÅ ER VI i 2018, og i denne oppdaterte «Tomb Raider»-filmen møter vi en mer kompleks rollefigur, nå spilt med liv og lyst av svenske Alicia Vikander. Filmen starter i London, i byens unge arbeiderkl­asse.

Fra trening i kampsports­enteret, til arbeidsliv­et som jovialt sykkelbud, er Lara Croft en stridslyst­en person. Hun er også en milliardae­rarving som fornekter sin arv, men kun fordi hun fornekter sin fars (Dominic West) bortgang. Han forsvant på en reise der han ville undersøke en japansk skatt som ryktes å ha overnaturl­ige egenskaper. Lara finner farens arkiv med notater om skatten og drar i vei for å undersøke.

HVIS DETTE høres ut som en film inspirert av Indiana Jones, er det fordi det er en film inspirert av Indiana Jones. Heldigvis kan fagkyndige Roar Uthaug sin Spielberg til fingerspis­sene, på samme måte som han også kan sin Richard Donner («The Goonies»), Robert Zemeckis («Kampen om den grønne diamant») og John McTiernan («Medisinman­nen»).

Uthaug viser frem de mange filmene han er inspirert av når Vikander puster og peser seg gjennom farer, enten de er i Hong Kongs travle havn eller i en mystisk jungel på en japansk

 ??  ?? VANSKELIG MANUS: Svenske Alicia Vikander har karisma, men det uoriginale manuset gjør det vanskelig for henne.
VANSKELIG MANUS: Svenske Alicia Vikander har karisma, men det uoriginale manuset gjør det vanskelig for henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway