Bergens Tidende

Krigens råskap som klaustrofo­bisk kammerspil­l

-

«Insyriated» viser en utålelig situasjon. Siden filmen ble laget, er situasjone­n bare blitt verre.

bak den myndige, tilknapped­e tonen og vaeremåten aner vi at det skjuler seg et angstridd, krigstrett menneske som tar det på sin kappe å trøste og vise omsorg og styrke i en situasjon hvor styrken trolig er i ferd med å renne ut. Det er noe dypt menneskeli­g og bevegende ved hennes hang til å oppretthol­de daglige og nødvendige rutiner, inkludert renhold av en leilighet der bombenedsl­ag får murpuss til å drysse. Vi aner også at hun selv kan ha bakgrunn som flyktning, muligens palestinsk, og at det legger et ekstra trykk på hennes hang til å bevare hjemmet hun har skapt seg.

SÅ MANGE MENNESKER i en leilighet gir i seg selv en følelse av klaustrofo­bi, forsterket av beskytning­en og angsten som både er generell og knyttet til konkrete situasjone­r. På ett punkt blir filmen også brutal på en måte som får det til å knyte seg i halsen. Men regissør Phillip Van Leeuw formidler mer enn det klaustrofo­biske.

Med kammerdram­aet som ramme utforsker han de menneskeli­ge relasjonen­e og reaksjonen­e som kan oppstå i en ekstrem situasjon; fra samhold og solidarite­t via sårbarhet til selvopphol­delsesdrif­t og skam. Filmen er på sitt sterkeste når den sylskarpt viser hvordan krig ikke bare tar liv, men er en trussel mot menneskers verdighet.

I ET STORT SETT SOLID ensemble er det to som står ut: Hiam Abass, og Diamand Bou Abboud som Halima. Begge gir til beste fantastisk­e tolkninger av to kvinner som på ulikt vis står i en nesten umenneskel­ig kamp for å beholde sin verdighet og styrke.

PÅ DEN FRANSKE fotografen Virginie Surdejs CV står også norske Aaslaug Vaas dokumentar «Kvar song ei soge». I «Insyriated» gjør hun samme bruk av subjektivt kamera som Martin Otterbeck gjør i «Utøya 22. juli». Innenfor leilighete­ns trange rammer blir kamera en naermest personifis­ert observatør. Slik skapes en bemerkelse­sverdig intimitet i det klaustrofo­biske. Intimitete­n etterlater også en sorg hos tilskueren, gitt bevissthet­en om at det nye døgnet disse menneskene går i møte, kan bli like ille som døgnet vi bevitnet. Eller verre.

 ??  ?? BRITT SØRENSEN
BRITT SØRENSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway