Bergens Tidende

En fjaer i hatten for Netflix

-

Carey Mulligan har hovedrolle­n i årets beste nye påskekrim.

med et vanskelig puslespill.

LIKE FULLT MÅ DET SIES at «Collateral» ikke preges av sosiologis­k debatt: Mordgåten skal løses. Seeren får vite hvem morderen er relativt tidlig i løpet av de fire episodene, og konspirasj­onen er ikke så langt unna tradisjone­n fra bøkene til John le Carré. Men «Collateral» har en demokratis­k evne til å leve seg inn i alle personene som rammes av et mord, enten det er familie, etterforsk­ere eller beboere i området hvor drapet skjedde. Etter hvert avsløres det hvordan alle rollefigur­ene er koblet sammen på ulike måter – enten man er høyt eller lavt i samfunnshi­erarkiet.

«COLLATERAL» BLIR TIL god påskekrim ved å gå foran som eksempel på hvordan underholdn­ing kan bli bedre av å ha politikk som en ingrediens. Godt manusarbei­d er ofte å la rollefigur­er med ulike perspektiv, og ulike ønsker, møte og forhandle med hverandre. Forfatter man en spennende historie som lar ulike stemmer slippe til, slik Hare klarer her, får det omfattende konsekvens­er.

EN SLIK KONSEKVENS kan blant annet at vaere at mange gode skuespille­re stiller opp i mindre roller, noe som er tilfellet i «Collateral». Her dukker poplegende­n Billie Piper opp som den vanskelige, komplekse alenemoren Karen, en kvinne med et tidligere forhold til opposisjon­spolitiker­en David Mars (John Simm). Og Jeany Spark spiller en kvinnelig soldat som trakassere­s av sin overordned­e. Hayley Squires spiller Laurie Stone. Nicola Walker er den kvinnelige presten Jane Oliver. På smart vis klarer serien å gi alle disse komplekse kvinnene tredimensj­onalitet og delaktighe­t i plottet.

«COLLATERAL» ER EN fjaer i hatten for Netflix, som kan skilte med en av årets beste, nye påskekrimm­er. Likevel bør det samtidig påpekes at BBC står for produksjon­en, og deres langvarige samarbeid med David Hare (som i Storbritan­nia også er kjent som dramaturg) høster frukter i denne fire episoder korte krimserien. Serien klarer å ta både sitt oppdiktede drap, og sitt publikum, på alvor.

ANMELDT AV EMILIO SANHUEZA

 ?? FOTO: FABIO AFFUSO, NETFLIX ?? ETTERFORSK­ER: Carey Mulligan har hovedrolle­n som høygravid politiette­rforsker i «Collateral».
FOTO: FABIO AFFUSO, NETFLIX ETTERFORSK­ER: Carey Mulligan har hovedrolle­n som høygravid politiette­rforsker i «Collateral».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway