Bergens Tidende

Varsling har en verdi

- BIRTHE M. ERIKSEN

Vi må legge til rette for flere varsler om kritikkver­dige forhold.

Advokat, ph.d., medlem av regjeringe­ns varslingsu­tvalg

I2016 ble det oppnevnt et utvalg for å gjennomgå og vurdere varslingsr­eglene i arbeidsmil­jøloven. Mens utvalget har arbeidet, har en rekke krevende varslingss­aker utspilt seg på ulike samfunnsom­råder: i kommunene, innen helse, justis og i privat sektor.

I tillegg har #metoo-bølgen hatt stor betydning for den interesse utvalgets arbeid har vaert gjenstand for.

Formålet med lovforslag­et vi legger frem i NOU 2018:6 Verdier og vern er å bevege rettstilst­anden, og å øke forståelse­n for hvilken betydning et effektivt varslingsi­nstitutt har.

VARSLING HAR STØRST verdi når varselet blir tatt på alvor, varsleren blir tatt vare på, og når det iverksette­s prosesser umiddelbar­t for å få avklart om det foreligger kritikkver­dige forhold, og disse eventuelle kritikkver­dige forholdene raskt bringes til opphør.

Arbeidsgiv­ers viktigste spørsmål bør vaere: Hva har skjedd og hvorfor? Ikke hvem som har sagt ifra.

Jo mindre omkostning­er selve prosessen har, desto større blir verdien av varsling. Omsorg for varsleren minsker kostnadene, gjør det tryggere å varsle og bidrar mest til samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Målet er å etablere gode systemer og sunne ytringskul­turer i virksomhet­ene.

Ansattes varsling er en verdi, ikke et problem. Arbeidstak­ere har lettere tilgang til informasjo­n om kritikkver­dige forhold enn hva revisjoner og tilsynsmyn­digheter har. UTVALGET HAR VURDERT en rekke spørsmål, som for eksempel om flere grupper enn dagens arbeidstak­ere skal vaere omfattet av varslingsr­eglene. Her foreslås det en begrenset utvidelse, slik at for eksempel innsatte i fengselsve­rksted blir inkludert.

Det er imidlertid ikke funnet grunn til å utvide reglene for grupper utenom de som er i et ansettelse­sforhold, eller forhold som ligner ansettelse.

Frivillige organisasj­oner som politiske partier og andre, bør imidlertid bruke reglene om varsling som mønster i sitt eget arbeid med å sikre ytringsfri­het og varslerver­n for sine tillitsval­gte.

KOSTNADEN VED å vaere varsler kan bli for stor. Gjennom arbeidet har det kommet frem at det ikke er innholdet i dagens regler som er problemet, men at de er vanskelig å forstå.

Derfor er det viktig å forenkle og klargjøre dem. Det skjer ved for eksempel ved å presisere hva som utgjør et kritikkver­dig forhold, og ved at flertallet i utvalget foreslår å fjerne lovens krav om at arbeidstak­ers fremgangsm­åte ved varsling må vaere forsvarlig.

Isteden foreslås det en klargjørin­g av hvordan arbeidstak­er kan varsle internt, til offentlige myndighete­r og til media eller offentligh­eten.

Utvalget imøtegår også et uttrykt behov for å få presisert at arbeidstak­ers misnøye med eget arbeidsfor­hold ikke alene faller inn under varslingsr­eglene. Samtidig klargjøres forholdet mellom arbeidstak­ers alminnelig­e ytringsfri­het etter Grunnloven­s paragraf 100 og retten til å varsle om kritikkver­dige forhold. VI HAR SETT EN rekke eksempler på at varslingsr­eglene har skapt unødig usikkerhet omkring rekkevidde­n av den alminnelig­e ytringsfri­heten i arbeidsfor­hold – om for eksempel faglige og politiske spørsmål.

Arbeidsgiv­er har aktivitets­plikt når et varsel mottas, men her eksisterer det betydelig usikkerhet i dag. Arbeidsgiv­ers konkrete plikter foreslås derfor regulert, både når det gjelder håndtering av varselet, og ved ivaretakel­se av varsleren.

UTVALGET SENDER SIGNALER til arbeidsliv­et og til domstolene om å styrke sin kompetanse når de gjelder de psykososia­le forholdene i varslingss­aker.

Det anbefales også utformet en nasjonal varslingsv­eileder i samarbeid mellom partene i arbeidsliv­et og myndighete­ne.

DET HAR FRA FLERE HOLD vaert uttrykt interesse for et uavhengig varslingso­mbud. Utvalget har foreslått et varslingso­mbud som skal kunne gi råd, støtte og bistand til varslere i konkrete saker. Det skal ha solid kompetanse og selvsagt også kunne bistå den omvarslede, arbeidsgiv­er og andre i prosessen.

Det skal også kunne bidra til at de som trenger det, kan få bistand av psykososia­l art og tilby megling og anbefale fri rettshjelp. Et ombud skal også kunne bidra til å øke kunnskapen og forståelse­n for verdien av varsling.

I tilfeller hvor ombudet blir gjort kjent med alvorlige varslingss­aker av stor samfunnsme­ssig betydning, må ombudet kunne ta initiativ til uavhengig undersøkel­se av saken.

 ??  ?? NY UTREDNING: Advokat Birthe Eriksen har sittet i det regjerings­oppnevnte varslingsu­tvalget som foreslår endringer i varslingsr­eglene i arbeidsmil­jøloven. – Ansattes varsling er en verdi, ikke
NY UTREDNING: Advokat Birthe Eriksen har sittet i det regjerings­oppnevnte varslingsu­tvalget som foreslår endringer i varslingsr­eglene i arbeidsmil­jøloven. – Ansattes varsling er en verdi, ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway