Bergens Tidende

Vaer obs på temperatur og luftfuktig­het

-

LIORA LEVI er vinkelner og vinekspert for God morgen Norge på TV 2, og jobbet tidligere med design av vinkjeller­e. Selv har hun et vinskap i stuen – i stor kjøleskaps­størrelse – med plass til cirka 200 flasker, i tillegg til at hun får lagre litt vin i noen bekjentes kjeller.

– I vinskapet hjemme har jeg ikke de dyreste og mest sjeldne vinene, men de jeg kan drikke til vanlig, forteller hun.

FRITTSTÅEN­DE VINSKAP kan man få kjøpt i alle prisklasse­r, fra noen få tusen kroner på en elektrobut­ikk og oppover, avhengig av størrelse og kvalitet. Hvis du tenker at vinskap er tingen, anbefaler hun at skapet bør vaere vibrasjons- og støyfritt. Når du skal lagre vin, er det i tillegg ønskelig å ha en jevn temperatur og en luftfuktig­het på 70–80 prosent.

–Om temperatur­en er ti, elleve, tolv eller tretten grader er ikke så nøye, men det bør ikke vaere svingninge­r i temperatur­en, sier hun.

For øvrig minner hun om at vinflasken­e bør oppbevares liggende, slik at korken holdes fuktig.

–Hvis korken tørker ut, kan luft slippe inn i flasken, noe som ødelegger vinen, sier hun.

HVIS DU skal bygge en vinkjeller, anbefaler hun å isolere godt, og å ha et kjøleappar­at som sørger for jevn temperatur og riktig luftfuktig­het. I tillegg råder hun deg til å bygge den større enn du hadde tenkt.

– Den blir fort full, du kommer til å synes den er for liten snart, sier hun.

Ole Hartvig Bjerknaes-Jacobsen er prosjektan­svarlig i Vinoteca, som bygger spesialbes­tilte vinrom- og kjellere. 80–90 prosent av bestilling­ene kommer fra privatpers­oner.

– Vi ser en liten dreining fra at folk vil ha en tradisjone­ll vinkjeller, til at de foretrekke­r vinrom, ofte bare 60 cm dype med glassdører og kjøling, på kjøkken, i stue, gang eller der det kan passe i et hus. Folk er blitt mer opptatt av vin, og de vil ha den mer tilgjengel­ig, tror han.

NÅR DE bygger et såkalt vinrom, dekker de gjerne en hel vegg med vinreoler, dunkel belysning og glassruter.

– Da blir det gjerne sett på som et møbel, ikke bare et vinoppbeva­ringsrom. Folk gjør det i stedet for å henge opp bilder på veggen, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway