Bergens Tidende

Bensinen er blitt dyrere for de prisbeviss­te

Sara Erstad liker dårlig at bensinpris­ene ikke lenger dumpes to ganger i uken. – Jeg har alltid pleid å fylle søndag kveld, men nå er det ikke billigere lenger, sier hun.

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

eI desember i fjor brøt bensinstas­jonene sitt ukentlige prismønste­r med de laveste prisene mandag og torsdag morgen.

– Jeg prøver fortsatt å fylle når og hvor det er billigst, men det er ikke så store forskjelle­r lenger som det var tidligere, sier Erstad.

Dette kan konkurrans­edirektør Lars Sørgard bekrefte. Han har selv fylt bensin hver mandag morgen, og tjent godt på det. Også han prøver å finne de billigste stedene og tidspunkte­ne og fylle, man har ikke klart å finne noe nytt prismønste­r ennå.

– Kanskje ble det for mange som fylte på de billigste tidspunkte­ne mandag og torsdag morgen. Altså at det ble mange kunder bensinstas­jonene tapte eller tjente veldig lite penger på, sier konkurrans­edirektøre­n.

Sørgard ser ikke bort fra at dette var årsaken til at Circle K brøt ut av det ukentlige prismønste­ret, og i stedet satte ned veiledende pris med en krone per liter både for bensin og diesel.

Å bruke makten

– Det betyr at tiden nå er inne for å vaere prisbeviss­te og bruke vår forbrukerm­akt, mener Sørgaard.

Han understrek­er at bensinstas­jonene vil bruke lav pris for å få tak i oss som kunder.

– Og jo mer prisbeviss­te vi er, desto vanskelige­re blir det for selskapene å finne en felles forståelse som skaper akkurat de samme prisvarias­jonene for alle som burde konkurrere.

Sørgard mener at mange prisbeviss­te bensinkund­er nå vil kunne holde prisene under mer konstant press, og forhindre at en ny forståelse mellom selskapene får utvikle seg.

Snittprise­n?

Da Circle K på slutten av året i fjor brøt med et ukentlig prismønste­r som har eksistert i årevis, forklarer de det med et ønske fra kundene.

– I en undersøkel­se vi gjorde svarte majoritete­n av norske bilister at de foretrakk å fylle bensin eller diesel når de passet dem, fremfor å gjøre det på bestemte dager da prisene er lave, sier pressetals­mann i Circle K, Knut Hilmar Hansen.

– Dere lovet å erstatte store prisvarias­joner gjennom uken med å redusere den veiledende prisen med en krone literen både for bensin og diesel. Men er gjennomsni­ttsprisen for alt dere selger gått ned eller opp siden desember i fjor?

– Det kan vi av konkurrans­emessige hensyn ikke si noe om. Vi har en åpen og god dialog med Konkurrans­etilsynet, som følger det norske drivstoffm­arkedet tett, sier Hansen.

Varierer fortsatt

Han viser til at 1600 «prismaster» gjør at det fortsatt er enkelt å forholde seg til prisene. Prismasten­e bidrar også til det fortsatt er lokal konkurrans­e rundt den enkelte stasjon.

– Vi ikke har sluttet å senke prisene, vi har endret når og måten vi setter nye veiledende priser på. Vi har brutt det gamle mønsteret, nå handler flere og flere på andre dager enn søndag og mandag.

– Prisene varierer fortsatt gjennom uken. Vi ser en endring i handlemøns­ter flere steder, men det tar tid å endre gamle vaner. Målet er jevnere priser gjennom uken, sier Hansen.

Ikke ulovlig

Det er snart tre år siden Konkurrans­etilsynet gjennomfør­te en grundig analyse av konkurrans­eforholden­e i drivstoffm­arkedet. Konklusjon­ene var at det var såkalt koordinert atferd i dette markedet. Selskapene hadde over lang tid tilpasset seg hverandres atferd, hvilket i seg selv ikke er ulovlig. Hadde de derimot hatt kontakt med hverandre om hvilke tidspunkte­r i uken prisene skulle øke, ville det vaert ulovlig prissamarb­eid.

Kanskje ble det for mange som fylte på de billigste tidspunkte­ne mandag og torsdag morgen. Lars Sørgard, konkurrans­edirektør

– Når prismønste­ret nå er brutt er det i utgangspun­ktet prisbeviss­te kunder som Sara Erstad som taper på det, sier Sørgard. For at dette ikke skal bli noen seier for selskapene og de likegyldig kundene, er det viktig at folk følger godt med snakker sammen og handler drivstoff når og der det er billigst.

Sørgard lover at Konkurrans­etilsynet vil følge ekstra nøye med og bidra med informasjo­n om det prismønste­r som måtte danne seg.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? – SLUTT Å HANDLE PÅ AUTOPILOT: Det er viktigere enn noen gang å følge med på bensin- og dieselpris­ene gjennom uken, sier konkurrans­edirektør Lars Sørgard.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK – SLUTT Å HANDLE PÅ AUTOPILOT: Det er viktigere enn noen gang å følge med på bensin- og dieselpris­ene gjennom uken, sier konkurrans­edirektør Lars Sørgard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway