Bergens Tidende

– Listhaug dyrkes som en helgen av grasrota

- INGUNN RØREN ingunn.roren@bt.no RUNE CHRISTOPHE­RSEN

Det er umulig å ødelegge Sylvi Listhaugs troverdigh­et hos hennes mest ihuga tilhengere, mener kommentato­r Jan Arild Snoen.

Hvem er de som står bak Sylvi Listhaug, som gjør at hun har den posisjonen hun har i Frp?

Kommentato­r Jan Arild Snoen kaller Listhaugs heiagjeng for Det Egentlige Frp, eller kommentarf­elt-Frp.

– Listhaug har en høy stjerne, på grensen til helgendyrk­ing, på grasrota i partiet. Det er de som er mest opptatt av å snakke fra levra og kalle en spade for en terrorist, og er redde for at Frp skal bli for tamme og profilløse av å sitte i regjering, sier Snoen.

Han var gruppesekr­etaer for Frp i Oslo bystyre på 80-tallet, og er nå journalist i det liberalkon­servative tidsskrift­et Minerva.

– Kritikk preller av

Snoen mener grasrota i Frp er de som er mer enn gjennomsni­ttlig, også i Frp-sammenheng, opptatt av innvandrin­g og norsk kultur.

– Det er den delen av partiet som bruker mye av den samme retorikken som du finner på høyreradik­ale nettsteder som Resett, Document og Human Rights Service. De dyrker Listhaug som en helgen, og mener hun er en av få som sier det som må sies, sier Snoen.

– Hvordan oppfatter tilhengern­e hennes seansen på Stortinget torsdag?

– Jeg tror de tenker at det er leit at hun blir presset på den måten, men ikke slik at de føler seg sveket når hun til slutt ber om unnskyldni­ng. Det rokker ikke ved hennes troverdigh­et overfor menigheten.

Overtatt Sandbergs rolle

– Hvor stor del av Fremskritt­spartiet dreier dette seg om?

– Det er vanskelig å si, men Listhaug er mer populaer på grasrota enn hos ledelsen. Hun taler deres sak. Før var det Per Sandberg som hadde denne rollen, men han er blitt temmet av å vaere statsråd.

– Overlever Listhaug mistillits­forslaget som er reist mot henne?

– Jeg tror det. Man blir ikke kvitt henne uten å bli kvitt hele Frp, og jeg tror ikke Erna ønsker å gå av eller at hun tror hun kan fortsette etter å ha kastet Frp ut av regjering. Det er ikke utelukket at KrF faktisk går for dette forslaget, men jeg tror det er en grei spådom at vi kommer til å ha flere runder med kontrovers­ielle utspill fra Listhaug som justismini­ster.

Tre grunner til KrF-nei

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk nevner tre grunner til at KrF vil si nei.

– For det første er Listhaug veldig populaer i mange kristne miljøer, spesielt i bibelbelte­t på Sør- og Vestlandet. Hun har appellert til denne gruppen i mange år.

– På sin tøffeste dag på jobb tok Listhaug på seg bestemors kors før hun gikk på talerstole­n i Stortinget. Det er veldig tydelig kommunikas­jon. Det gjør det vanskelige­re for KrF at hun er så populaer blant velgere som er viktige for partiet, sier Selbekk.

For det andre tror han det er ekstra vrient for et kristelig parti å si nei til å tilgi Listhaug etter at hun har bedt om unnskyldni­ng.

– Skal ikke et kristent parti tilgi en angrende synder?

For det tredje tror Selbekk at KrF absolutt ikke er beredt til å felle hele regjeringe­n, noe som kan bli konsekvens­en hvis mistillits­forslaget får flertall.

– Det blir et altfor stort ansvar for KrF å ta, og partiet er heller ikke villig til å ta regjerings­ansvar med de rødgrønne, konstatere­r Dagenredak­tør Selbekk.

 ??  ?? Vebjørn Selbekk
Vebjørn Selbekk
 ??  ?? Jan Arild Snoen
Jan Arild Snoen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway