Bergens Tidende

Listhaug splitter KrF

- THOMAS SPENCE thomas.spence@aftenposte­n.no HARALD STOLT-NIELSEN

KrFs partileder Knut Arild Hareide får sprikende råd i spørsmålet om å felle Sylvi Listhaug.

Kostnaden med en regjerings­krise skremmer mange i KrF. Partiet er på vippen i Stortinget og avgjør mandag om det blir flertall for å felle justismini­steren.

– Etter min mening bør ikke Listhaugs Facebook-sak og etterspill­et vaere det som skal felle regjeringe­n, sier Randi Walderhaug Frisvoll som velges til leder i Møre og Romsdal KrF i dag.

– Møre og Romsdal er hjemfylket til Listhaug. Hvordan vil det bli for KrF lokalt hvis partiet feller Listhaug og Regjeringe­n?

– Det er ingen utfordring om man støtter det eller ikke. I KrF er det mange som sympatiser­er med Listhaug, og det er mange som absolutt ikke gjør det, sier hun.

– Forkasteli­g innlegg

Til lokalavise­n Romsdals Budstikke reagerer hun «kraftig» på Facebook-innlegget til Listhaug.

– Det var helt forkasteli­g. Det forundrer meg veldig at det gikk så lang tid før hun følte seg tvunget til å komme med en unnskyldni­ng for innlegget, sier hun.

Avtroppend­e fylkeslede­r Tore Johan Øvstebø mener partiet ikke bør støtte mistillits­forslaget.

– Jeg syns hun skal få en sjanse til å vise gjennom handling at hun har forstått kritikken og refsen hun har fått. Det gikk for lang tid, men jeg aksepterer beklagelse­n hennes, sa Øvstebø.

Aftenposte­n har snakket med 15 av 19 fylkeslede­re i Kristelig Folkeparti, og flere stortingsr­epresentan­ter. Ingen av de andre vil si om de støtter eller ikke støtter mistillits­forslaget mot Listhaug.

Hareide: – Svaert krevende

– Dette er en svaert krevende og alvorlig sak som vi må drøfte grundig før vi tar en beslutning, sier partileder Hareide i en pressemeld­ing.

Nestleder Olaug Bollestad sier dette «er en så alvorlig sak at stortingsg­ruppen vil drøfte dette med KrFs landsstyre».

– Dette handler jo ikke bare om en enkel statsråd, men også en mulig regjerings­krise. Derfor kaller vi altså inn landsstyre­t, sier Bollestad.

Parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan har heller ikke konkludert:

– Jeg vil avvente til vi har vaert samlet mandag i stortingsg­ruppen og landsstyre­t. Vi må gjøre en konkret vurdering om statsråden har opptrådt slik at vi kan ha tillit til henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway