Bergens Tidende

Familien tapte i retten, så forsvant de fra mottaket

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no TRON STRAND

Familien sier de har konvertert til kristendom­men, men blir ikke trodd av retten.

Familien på fem ba om ikke å bli sendt ut av landet før det foreligger en rettskraft­ig dom i saken deres. De har tidligere tapt i tingretten, og venter på at saken skal komme opp for lagmannsre­tten.

Kan sendes ut

Nå har Borgarting lagmannsre­tt slått fast at familien kan sendes ut før den endelige dommen har falt.

Familien har tidligere fått avslag både på asylsøknad­en og på søknaden om opphold på humanitaer­t grunnlag.

Retten er enig med Utlendings­nemnda og tingretten i at familien ikke har grunn til å frykte forfølgels­e hvis de blir returnert til Afghanista­n. Retten slår også fast at avslaget om opphold på humanitaer­t grunnlag er gyldig.

Familien har de siste månedene sittet i kirkeasyl hos frikirkeme­nigheten Nytt Liv Sunnhordla­nd på Fitjar. Det vakte oppsikt da politiet tok seg inn til menigheten og hentet ut familien.

Pastoren: – Sjokkert

Pastor Frank Håvik i menigheten Nytt Liv Sunnhordla­nd er sjokkert over utfallet, og forberedt på at han aldri mer vil få se den afghanske familien.

Da BT snakket med Håvik fredag, satt han i bilen på vei til asylmottak­et på Hønefoss hvor den afghanske trebarnsfa­milien nå befinner seg.

– Vi er på vei til dem. Vi får ta avskjed, så får vi ser hva som skjer. Det er forferdeli­g tungt. Jeg er forberedt på at vi sier farvel og ikke ser dem igjen. Jeg har ikke ord, sier Håvik.

Like etterpå skal familien ha blitt hentet av politiet, ifølge NRK.

– Jeg kom til asylmottak­et der de har oppholdt seg to timer etter at vi fikk rettsavgjø­relsen, men der var det ingen. Politiet har vaert effektive, sier Håvik.

Familien har vaert aktiv i menigheten. De argumenter­er med at det er overhengen­de fare for at de blir drept hvis de blir sendt tilbake til Kabul, fordi det er forbudt å konvertere fra islam.

– Ikke troverdig

Retten mener det ikke er troverdig at foreldrene faktisk er blitt kristne.

«Etter en samlet vurdering finner lagmannsre­tten, som Utlendings­nemnda, at det ikke er noenlunde sannsynlig at verken NN eller NN har en reell kristen overbevisn­ing», skriver dommerne.

Retten legger vekt på at den angivelige konverteri­ngen skjedde først etter at familien hadde fått det første avslaget på asylsøknad­en. Opprinneli­g søkte paret beskyttels­e fordi de angivelig hadde innledet et hemmelig kjaerlighe­tsforhold i strid med ønskene til kvinnens familie.

Av dommen fremgår det at pastoren fortalte mannen i familien at de ikke kunne sendes tilbake hvis de sto i fare for å bli drept på grunn av konverteri­ngen.

I et skriv fra pastoren har han beskrevet mannens reaksjon slik:

«Han såg på meg med forundra blikk, og eg måtte forklare dette nøye for han og vinkle saken frå fleire vinkler før han forstod kva eg meinte. Men dette var han ikkje klar over, og det var tydelig for meg at han ikkje hadde tenkt på det som ein mulig utgang.»

I retten forklarte pastoren at dette var en misforståe­lse på grunn av språkvansk­er, og at han i ettertid har skjønt at mannen visste godt at familien ville få beskyttels­e hvis de ble oppfattet som reelle konvertitt­er.

– Utrolig

Håvik sier han er mest sjokkert over at de ikke blir trodd på at de er kristne.

– Det er helt utrolig at de ikke blir trodd på noe. Hvem kan da bli trodd på at de er kristne? De har jo vaert aktivt misjoneren­de, og de har ledet andre til tro. Dette ryster meg og det er helt forferdeli­g at man kan behandle folk på denne måten.

Håvik er svaert bekymret for at familien nå umiddelbar­t kan bli returnert til Afghanista­n.

– Jeg er redd for at dette ender med forferdels­e. Jeg tror familien kan bli utslettet. Det er en reell, veldig stor fare for det. Det vil i tilfelle bli en stor skandale for Norge, mener han.

Tilbake

Fredag kveld kom familien tilbake på asylmottak­et på Hønefoss, ifølge NRK.

Familien skulle sendes ut lørdag, men pastor Frank Håvik bekrefter overfor kringkaste­ren fredag kveld at utsendelse­n er stoppet inntil videre. Han opplyser også at han ikke vet hvorfor.

 ?? FOTO: FRANK HÅVIK ?? AVSLAG: Trebarnsfa­milien bor for øyeblikket på et asylmottak på Hønefoss. Fredag tapte de saken sin i lagmannsre­tten.
FOTO: FRANK HÅVIK AVSLAG: Trebarnsfa­milien bor for øyeblikket på et asylmottak på Hønefoss. Fredag tapte de saken sin i lagmannsre­tten.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? IKKE MEDHOLD: Familien på to voksne og tre barn har sittet i kirkeasyl på Fitjar, inntil de ble hentet av politiet i forrige måned. Fredag tapte de saken i lagmannsre­tten.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ IKKE MEDHOLD: Familien på to voksne og tre barn har sittet i kirkeasyl på Fitjar, inntil de ble hentet av politiet i forrige måned. Fredag tapte de saken i lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway