Bergens Tidende

Lavere kompetanse blant ansatte i private barnehager

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no Fred IVAR UTSI KLEMETSEN

Kommunale barnehager i Bergen har over dobbelt så stor andel fagarbeide­re som private. I Skjold barnehage har nesten alle ansatte relevant utdanning.

– Praksis er viktigst, sier Malene Saelen mens ett- og toåringer flokker seg rundt henne i Skjold barnehage.

Etter to år med helse- og oppvekstfa­g i videregåen­de skole er hun og Benedikte Standal andreårsla­erlinger i den kommunale barnehagen.

Store forskjelle­r

De trives godt på Skjold og mener de har laert mer i barnehagen enn på skolebenke­n, selv om det er fint å ha litt teori i bunnen før man jobber med barn. Til sommeren skal de vaere ferdig utdannet barne- og ungdomsarb­eider. Utover pedagoger, er det i dag ingen krav til utdanning blant ansatte i barnehager, bare et ønske fra myndighete­ne om at flere skal ha fagbrev. Omtrent alle barnehager i Bergen, både private og kommunale, oppfyller dagens pedagognor­m (se fakta).

Men når det gjelder andel fagarbeide­re, er det stor forskjell på private og kommunale barnehager. Det viser tall BT har hentet inn fra statistikk­portalen. udir.no.

De kommunale barnehagen­e ligger på landsgjenn­omsnittet med cirka 24 prosent fagarbeide­re, mens de private har rundt 11 prosent, noe som er under landssnitt for private barnehager (17 prosent). Skjold kommunale barnehage er godt over snittet med 53 prosent fagarbeide­re, i tillegg til 40 prosent førskolela­erere, ifølge barnehagef­akta.no.

– Årsaken til at vi har så mange fagarbeide­re, er at kommunen har oppfordret assistente­r til å ta fagbrev mens de er i jobb. Det har flere av våre ansatte gjort. Og nå har vi i tillegg to laerlinger, sier styrer Trond Øverli.

Han synes det er en stor fordel at alle ansatte har en basiskompe­tanse.

Vil ha spisskompe­tanse

Det er lett å tenke at forskjelle­n skyldes private barnehagee­ieres ønske om inntjening. De prioritere­r ufaglaerte assistente­r fremfor fagarbeide­re med litt høyere lønn.

Administre­rende direktør i Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL), Arild M. Olsen, mener det er flere forklaring­er.

– Historisk er det nok en økonomisk forklaring på at vi har faerre fagarbeide­re, men hos våre medlemmer har det de siste årene vaert prioritert å få inn flere pedagoger, sier han.

I dag mener Olsen at hele bransjen ønsker økt kompetanse blant alle ansatte.

– Om ti år har nok alle ansatte en basiskompe­tanse. Vi ser at i barnehager med høy kompetanse er trivselen bedre. Det er

 ??  ?? FAGARBEIDE­RE: Malene Saelen (til v.) og Benedikte Standal er andreårsla­erlinger i Skjold barnehage, som har 53 prosent fagarbeide­re.
FAGARBEIDE­RE: Malene Saelen (til v.) og Benedikte Standal er andreårsla­erlinger i Skjold barnehage, som har 53 prosent fagarbeide­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway