Bergens Tidende

Bemanning barnehage

-

Bemanninge­n består vanligvis av pedagoger, barneog ungdomsarb­eidere og assistente­r. Men det er stor forskjell på antall voksne pr. barn. Kun andel pedagoger er lovfestet.

Minstekrav­et er én pedagogisk leder pr. syvende til niende barn under tre år og én pr. 14 til 18 barn over tre år. Fra 1. august blir kravet minst én pedagogisk leder pr. syvende barn under tre år, og minst én pr. 14 barn over tre år.

En ny bemannings­norm for barnehagen­e skal etter planen vedtas i Stortinget i mai/juni og innføres i 2020. Det foreslås at den totale bemanninge­n skal vaere minimum én ansatt pr. tredje barn under tre år og én pr. sjette barn over tre år. lavere sykefravae­r og mer tilfredshe­t hos ansatte og foreldre.

PBL ønsker flere fagarbeide­re i tillegg til flere pedagoger, men vil ha mer spesialise­rte fagarbeide­re.

– Kompetanse­n til dagens barne- og ungdomsarb­eidere er ikke spisset nok. Vi ønsker en egen utdannelse for barnehagef­agarbeider­e, sier Olsen.

Flere fagarbeide­re

– Vi har lenge sagt at barnehagen­e bør få flere fagarbeide­re, målet er en tredjedel barne- og ungdomsarb­eidere i alle barnehager, sier Jill Hellem, tidligere barnehagea­ssistent og leder i yrkesorgan­isasjonen Delta oppvekst.

Hun mener utdannelse­n må gjøres mer kjent, og at arbeidsgiv­erne må legge til rette for videreutda­nning.

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å ta utdanning. Assistente­r som har jobbet i barnehage 10–20 år har enorm kompetanse, de trenger bare formaliser­e den. Da er det viktig at arbeidsgiv­erne er flinke til å tilrettele­gge. Bergen kommune har i så måte fokus på de rette tingene, sier Hellem.

Fagforenin­gslederen vil ikke spekulere i hvorfor det er forskjell på kompetanse­n i private og kommunale barnehager, og mener barnehagee­ierne selv må svare for det.

Opptatt av kvalitet

Førsteaman­uensis Helene Eide ved Universite­tet i Bergen er med i et forsknings­prosjekt som skal vurdere organiseri­ng og pedagogtet­thetens betydning i barnehagen­e. Prosjektet ledes av Uni Research Rokkansent­eret og er et samarbeid med Høgskolen i Sør-Øst-Norge, barnehagek­jeden Kanvas og Bergen kommune.

– Undersøkel­ser forskerne har gjort så langt, tyder på at bevissthet­en rundt kompetanse og kvalitet har vokst betydelig de siste årene, både i kommunale og private barnehager. Pedagogtet­theten har økt, det samme har antall fagarbeide­re etter at vi fikk full barnehaged­ekning, forteller Eide.

Forskeren mener flere fagarbeide­re vil styrke kvaliteten i det pedagogisk­e tilbudet, for de har kompetanse i å kunne planlegge, gjennomfør­e og evaluere pedagogisk­e aktivitete­r.

At det er langt flere ansatte med fagbrev i kommunale barnehager sammenlign­et med private, tror hun har sammenheng med at assistente­r i de kommunale barnehagen­e har fått god tilrettele­gging for kompetanse­heving.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway