Bergens Tidende

Marerittet er langt fra over

Ufattelig mange er drept, enda flere er flyktet og overvelden­de mange byer og landsbyer er lagt i grus. Etter syv år med konflikt fortsetter Assad sin krig for å gjenvinne makten.

-

Prosjektle­der

eÉn diktator, utallige militser og en rekke fremmede makter har kjempet for sitt. Og foreløpig to FN-meglere – Kofi Annan og Lakhdar Brahimi – har gitt opp.

Den tredje og nåvaerende, Staffan de Mistura, er blitt forbigått av Russland som dirigent for krig og fred i Syria.

Hver eneste døde hadde et navn, et hjem, en seng og sine drømmer. Etter syv år er de drepte for lengst blitt tall i en statistikk, som verken media eller FN makter å holde tritt med.

Det syriske observator­iet for menneskere­ttigheter anslår at 500.000 er drept. Hvis vi skulle nevne navnene deres ville de fylle langt mer enn Shakespear­es samlede verker.

Hvem teller overhodet sårede i Syria? «Såret» er et syrisk vilkår.

I teorien kan de forsvunne dukke opp igjen.

Tall fra Syrian Network for Human Rights i 2017 indikerte at flere enn 75. 000 mennesker har «forsvunnet» helt – ingen aner hvor de er – i Syria siden mars

2011. De fleste på grunn av regimet, andre på grunn av private militser.

Dessuten har flere enn

200.000 «forsvunnet» i Assads fengsler og militaerba­ser – uten offisielle siktelser, tiltaler, rettssaker, forsvarere eller dommere. Det har – ifølge Philip Luther, direktør i Amnesty Internatio­nal – skjedd uten konsekvens­er for de ansvarlige. Rettsløshe­t.

De maktesløse

Det er en tung erkjennels­e: FN har ikke vaert i stand til å fasilitere eller skape fred.

OPCW – Organisasj­onen for

 ??  ??
 ??  ?? PÅ FLUKT: Et lite barn fraktes ut av krigsherje­de Øst-Ghouta. Syrias diktator, Bashar al-Assad, har sett tolv millioner av en halv million til utlandet.
PÅ FLUKT: Et lite barn fraktes ut av krigsherje­de Øst-Ghouta. Syrias diktator, Bashar al-Assad, har sett tolv millioner av en halv million til utlandet.
 ??  ?? ANDERS JERICHOW
ANDERS JERICHOW

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway