Bergens Tidende

Krigen i Syria

-

– flykte hjemmefra, hvorav fire og en halv million til utlandet. Han har mistet kontrollen over store deler av landet sitt.

Likevel har Assad avvist å gi befolkning­en innflytels­e, og langt ifra demokrati.

Han har akseptert å overlate vesentlige deler av sin makt og sitt land til Russland, Iran og Hizbollah for å beholde posisjonen sin, og langsomt gjenvinne kontrollen over de mest tettbefolk­ede områdene i det vestlige Syria.

De dømte

Mønsteret for Assad og hans russiske, iranske og libanesisk­e allierte har vaert det samme i by etter by: Beleiring. Luftbombar­dement. Utsulting.

Slik gjenvant de makten over Hama, Aleppo og andre bysamfunn.

Og i disse dager, hvor Syria gråter over syv år med ufattelige lidelser, fortsetter Assad og alliansen hans med samme mønster i Øst- Ghouta – en gang et fredelig oaseområde utenfor Damaskus. I dag en forstad – hvor beleiringe­n har vart i fem år.

Bombingen fra luften har ikke bare knust opprørere, men også sykehus. De har hindret ikke bare tilførsel av ammunisjon, men også mat og medisin.

Nå rykker det syriske militaeret inn, slik at Assad kan unngå ydmykelsen av at lyden av krig skal forstyrre illusjonen i Damaskus om at Assad har kontroll og nyter folkets kjaerlighe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway