Bergens Tidende

I helgen står en årslønn på spill

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

– Sesongen har vaert perfekt selv om det ryker, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

Han har vunnet OL og VM, nå mangler bare verdenscup­seieren sammenlagt for at det skal bli en perfekt sesong for Håvard Holmefjord Lorentzen.

– Tar jeg verdenscup­en sammenlagt i tillegg til VM og OL, kan jeg si at jeg har vaert den mest stabilt gode skøyteløpe­ren denne sesongen, sier Lorentzen.

Det gjeveste

I skøyteløp finnes det en distanseve­rdenscup for hver enkelt distanse som 500-meter,

1000-meter også videre. Begge disse leder Lorentzen. 500-metercupen vinner han om ikke noe veldig overrasken­de skjer.

1000-metercupen leder han også, men der ligger Kjeld Nuis og lurer like bak.

Likevel, det gjeveste er å vinne verdenscup­en sammenlagt. Altså, hvem som har samlet flest poeng fra sine prestasjon­er gjennom sesongen, uavhengig av distanse. Dette kalles Grand World Cup.

Også denne cupen leder Lorentzen. På annenplass befinner Denis Juskov seg, og på tredje Sverre Lunde Pedersen. Antall poeng tyder likevel på at duellen kommer til å stå mellom Lorentzen og russeren Juskov som er et råskinn på 1500-meter og i tillegg svaert god på 1000-meter.

–Sesongen har vaert perfekt selv om alle cupene skulle ryke. Det har vaert perfekt i år, sier Lorentzen.

– Blir ikke steinrik

I likhet med mange russere fikk ikke Juskov vaere med i OL. Rapportene fra Minsk – der verdenscup­finalen skal finne sted i helgen – sier at russerne har ladet opp for å revansjere seg nå i sesongens siste internasjo­nale konkurrans­e.

–Jeg får se hvor mye krutt det er igjen i beina mine. Det har vaert mange løp og formtoppin­g i det siste, men dette er likt for alle. Utenom for russerne. Jeg regner med Juskov kommer til å gå fort, sier Lorentzen.

Fra før har Lorentzen vunnet sprint-VM som ga 98.000 kroner i premiepeng­er.

– Man blir ikke steinrik på skøyter, men det er penger som kommer utrolig godt med. Jeg ofrer utdanning og jobb for å drive med dette, og da er det greit å tjene litt penger, sier Lorentzen som også har tjent penger på sine enkeltseie­re i verdenscup­en.

I tillegg til premiepeng­ene har Lorentzen privat sponsor og får stipender fra Bergen kommune og Olympiatop­pen, blant annet.

– Det går greit økonomisk, men hadde jeg vaert i toppen i langrenn, ville jeg vaert millionaer. Slik er det ikke nå.

Prikken over i-en

Landslagss­jef Sondre Skarli har sin siste internasjo­nale helg med landslaget. Etter sesongen gir Skarli seg og Bjarne Rykkje kommer inn i stedet for ham.

– Så langt i sesongen har vi

36 pallplasse­r og 15–16 seire. Det er flere enn i 1994, som er det andre store skøyteåret de siste 30 årene. Jeg føler jeg reiser med aeren i behold, sier Skarli. Han tror Lorentzen tar verdenscup­seieren.

– Det hadde vaert veldig stort om han vant. Klarer han det blir det prikken over i-en på en perfekt sesong, mener Skarli.

Sverre Lunde Pedersen får også sine stipender, og har innkassert premiepeng­er denne sesongen – dog ikke like mye som Lorentzen. Det skal mye til om Lunde Pedersen vinner en verdenscup denne sesongen, selv om han er i toppen både sammenlagt, i 1500-metercupen og i 5000/10.000-metercupen.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? BLIR GJENKJENT: Håvard Holmefjord Lorentzen ble feiret da han kom hjem etter OL- og VM-gull. Skøyteløpe­ren forteller at han nå blir gjenkjent på gaten på en helt annen måte enn før.
FOTO: TOR HØVIK BLIR GJENKJENT: Håvard Holmefjord Lorentzen ble feiret da han kom hjem etter OL- og VM-gull. Skøyteløpe­ren forteller at han nå blir gjenkjent på gaten på en helt annen måte enn før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway