Bergens Tidende

Ministeren vil satse på DNS og Sentralbad­et

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Å ruste opp DNS vil bety mye for byutviklin­gen i Bergen, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande. Fredag møtte hun teatersjef Agnete Haaland utenfor DNS.

Trine Skei Grande (V) hadde vaert kulturmini­ster i 58 dager før hun besøkte Bergen for å møte aktører i byens kulturliv.

– Jeg synes ikke det er så veldig lang tid. Faktisk besøker jeg Bergen før jeg besøker Trøndelag, sier hun spøkefullt.

Ett av stoppested­ene var Den Nationale Scene (DNS), som nå ønsker å ruste opp bygg og fasilitete­r for cirka 730 millioner statlige kroner.

– Spennende alternativ­er

BT kunne onsdag avsløre at eierne av Rick’s-huset ønsker at DNS skal overta bygget når eksisteren­de leiekontra­kter går ut i løpet av 2019.

Det kan fort bli en realitet, ikke minst fordi DNS’ foretrukne alternativ – med et nybygg i den fredede teaterpark­en i nordøstlig retning – sannsynlig­vis vil møte sterk motstand fra vernemyndi­ghetene.

– Jeg er ikke her for å ta konkret stilling til saken. Men jeg ser at DNS har spennende alternativ­er. Disse vil jeg vite mer om. Teatrets utfordring­er er ikke ukjente for meg. Jeg var her i sommer i forbindels­e med valgkampen, og fikk full omvisning på huset av Agnete, fra topp til bunn, sier Grande.

Teatersjef­en er også blitt mer positiv til tilbudet om å overta Rick’s-bygget.

– Departemen­tet tar den endelige beslutning­en. Nå er det to forslag på bordet. Det viktige for oss er at vi får en funksjonel­l løsning som dekker våre behov. Vi skal lage kunst, ikke forvalte et museum. Om det beste er å binde de to byggene sammen, er jeg selvsagt fornøyd. Da vil vi også komme fortere i gang, sier Haaland.

Teatersjef­en håper at midler til et forprosjek­t kommer inn på 2019-budsjettet, samt at oppussing og utbygging kan igangsette­s året etter.

– Jeg kan ikke love penger før vi diskuterer budsjettet, er Grandes svar.

I forrige måned foreslo et statlig ekspertutv­alg at statlige kulturinst­itusjoner utenfor Oslo, som DNS, kunne bli lagt inn under fylkeskomm­unene. Dette fikk blant andre Agnete Haaland til å steile.

– Bør vekke politikern­e

I Bergen kan Grande foreløpig berolige kulturlede­re som frykter å ramle ut av de statlige budsjetten­e.

– Jeg tror jeg raskt fikk stoppet den saken, og jeg skjønner jo engasjemen­tet. Reaksjonen­e bør mer vaere en vekker for de regionale myndighete­ne. At bergenske kulturlede­re fikk panikk, må politikere i Hordaland ta inn over seg. Det tok for eksempel en hel måned før noen i Trøndelag skrev innlegg om saken.

– Hvorfor det, tror du?

– Jeg antar at noen fylker prioritere­r kultur mer enn andre. Derfor må, som sagt, kritikken bli en vekker. Vi ser det jo i debatten om Sentralbad­et også. Mange regioner er kjempeglad­e i de institusjo­nene de får. I Bergen er man ekstra heldige, med at Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen i årevis har fått utvikle seg i byen. I begge tilfellene har staten virkelig gjort jobben sin, mener Grande.

«Jaeklig lenge»

Trine Skei Grande, kulturmini­ster

Hun peker på at staten vil ta en tredel av investerin­gene i Sentralbad­et, og i tillegg vil gå tungt inn i driften.

– Politikern­e i Hordaland bør skjele til det store engasjemen­tet i Trondheim rundt Teaterhuse­t Avant Garden. Det handler om regional utvikling. Carte Blanche er en stor ressurs for regionen – og jeg ønsker å bidra til at de blir enda større. En ny scene, som i Sentralbad­et, vil også bety mye for utviklinge­n av kulturlive­t i Bergen og hvordan byen oppleves. Det samme vil oppgraderi­ngen av DNS, sier Grande.

Cirka hundre personer i byens kulturliv møtte tidligere på fredagen kulturmini­steren til et utvidet frokostmøt­e på Litteratur­huset.

Der proklamert­e Grande friskt: «Jeg har tenkt å vaere kulturmini­ster jaeklig lenge».

– Jeg tror det er en stund siden at kulturmini­steren var nummer tre i regjeringe­n, etter statsminis­teren og finansmini­steren. Dette må jeg klare å bruke til noe. Alt handler ikke om penger, men å rigge til ting riktig. Derfor skal vi sette en god standard nå, blant annet med en rekke kulturmeld­inger som er i arbeid, sier Grande.

 ??  ??
 ??  ?? I PROSESS: Teatersjef Agnete Haaland og kulturmini­ster Trine Skei Grande utenfor DNS før de møttes til arbeidslun­sj inne på teatret.
I PROSESS: Teatersjef Agnete Haaland og kulturmini­ster Trine Skei Grande utenfor DNS før de møttes til arbeidslun­sj inne på teatret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway