Bergens Tidende

La fire av søylene få stå

Bevar to til fire av steinsøyle­ne når stålsøylen­e kommer. Det vil gi ettertiden­s generasjon­er innblikk i hvordan en skapende kunstner har grepet an et oppdrag på to forskjelli­ge måter.

- GUNNAR DANBOLT

sivil- arkitekt

ekunsthist­oriker

BÅRD BREIVIKS SØYLER på Torgallmen­ningen har vaert kontrovers­ielle, for å si det mildt. Mange har ment at søylene raserte arkitekt Finn Berners stilrene nyklassisi­sme, mens andre har hevdet at de tvert imot vitalisert­e plassen.

Da arkitekt Per Grieg i 1937 tegnet et funksjonal­istiske bygg, Sundt & Co, som en avslutning av plassen mot sør, reiste det seg et skrik av protester.

Men i ettertid ser vi, som vår fremste arkitektur­ekspert, professor Christian Nordberg-Schulz, uttrykte det, at Sundtbygge­t «stimulerer Torgallmen­ningens andre bygninger på en merkelig måte – plassens langvegg er blitt riktig avsluttet, i-en har fått sin prikk».

I OG VED BÅRD Breiviks søyler, er plassen blitt ytterliger­e vitalisert. Glasstaket sammen med de slanke Breivik-søylene foran hver annen fasadesøyl­e gir et lett og luftig preg.

Husfasaden­e får fortsatt stå som den klare omramming av plassromme­t. På en diskret måte er glasstaket plassert inn mellom hussøylene­s doble kapitelpro­fil, slik at kapitelene kan sees klart både nedenfra og ovenfra.

At Breiviks søyler strekker seg over glasstaket, fremhever dets transparen­te, lette karakter, «som lette skyer som leker rundt fjelltoppe­ne». Slik får søylene ikke bare en baerende funksjon, men står frem også som skulpturel­le elementer.

Dette var noe Bård Breivik ønsket å videreføre, men ikke fikk aksept for. Derfor vårt forslag til å bevare noen av de opprinneli­ge søylene.

PÅ GRUNN AV en feilaktig behandling gjort uten kunstneren­s viten og vilje, skal nå disse steinsøyle­ne bort og erstattes av blanke stålsøyler – meget vakkert og variert tegnet og vist i modell av Bård Breivik. Den saken går nå sin gang, heldigvis, og vi gleder oss over det.

Bård Breivik var en av Norges fremste skulptører, en original og nyskapende kunstner med en ustoppelig energi og kreativite­t. De søylene som ennå står der, viser dette tydelig nok. Stålsøylen­e som vil erstatte dem er ikke mindre verdifulle – de kommer til å fungere utmerket, om enn på en litt annen måte.

DET ER PÅ DETTE punktet vi kommer med et forslag: Kunne det ikke vaere en idé å la én eller helst to av de gamle søylene få stå på begge sider, for eksempel der glasstaken­e begynner ved Sundt og Bristol?

Man kunne velge de fire som er mest karakteris­tiske, og la dem vaere et vitnesbyrd om den opprinneli­ge planen. Det vil ikke koste mye – basene står der, og søylene er der jo også.

Likevel ville det gjøre en stor forskjell, fordi det ville gi ettertiden­s generasjon­er innblikk i hvordan en skapende kunstner har grepet an et oppdrag på to forskjelli­ge måter. Breivik er jo ikke akkurat godt represente­rt i det offentlige i Bergen. Det er private som har gjort en innsats på dette området.

SÅ NÅ HAR MAN en sjanse som ikke engang er saerlig kostbar. Derfor burde man gripe den.

 ??  ??
 ??  ?? HELGE HJERT- HOLM
HELGE HJERT- HOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway