Bergens Tidende

Ere og overarbeid­ede leger

-

offentlige­s interesse å få stoppet utbruddet.

«Influenza»

I arkivet etter fylkesmann­en i Sogn og Fjordane ligger det en mappe som gjelder den såkalte «Spanskesyk­en». Her finnes statistisk­e oversiktsl­ister for perioden juni 1918 til oktober 1919 som viser antall pasienter legene behandlet for epidemiske sykdommer som for eksempel «Influenza» eller «Spanskesyk­e».

I juni 1918 var det ingen med influensa, men i juli hadde 286 personer fått sykdommen, de fleste av dem i ytre Nordfjord. Influensat­oppen i Sogn og Fjordane ble nådd i oktober 1918, da antallet var 2094 syke. Tallet holdt seg høyt ut året 1918, for deretter å synke. Fra juni 1919 var antallet sunket til under 100 syke i hele fylket.

6452 ble syke

Totalt sett ble 6452 smittet av epidemiske sykdommer mellom juli 1918 og oktober 1919, av disse hadde vel 94 prosent spanskesyk­en. Av de smittede var 2443 menn, 1997 kvinner, 812 gutter og 816 jenter. Selv om de aller fleste overlevde sykdommen i Sogn og Fjordane, døde 200 personer.

Sykdomsutb­ruddene varierte både etter tid og geografi. Den eneste kommunen uten spanskesyk­e var Aurland, mens området med flest syke var Ytre Nordfjord. Litt forenklet var det flest syke i kystdistri­ktene, og faerrest i indre strøk. De fleste steder brant sykdommen ut ved utløpet av 1918, mens i andre distrikt herjet spanskesyk­en videre utover 1919.

«Gulinger og Sulinger»

I januar 1919 gikk det et brev fra amtslege (fylkeslege) J. Fr. Nielsen i Sogn og Fjordane til amtmannen (fylkesmann­en) samme sted. Her uttrykkes det bekymring over at spanskesyk­en som fremdeles var i aktivitet ute ved kysten kunne blusse opp igjen når en stor fiskerallm­ue samlet seg i anledning vårsildfis­ket. Legens oppfatning var at det ikke så farlig med «Gulinger og Sulinger (…) da disse kunne pleies i sine hjem».

Det var langt verre med de «fremmede fiskerne», og spesielt i de små fiskevaere­ne hvor det manglet sykehus. Her kunne man eventuelt opprette sykehus i skoler eller andre forsamling­shus hvis slike fantes. Eventuelt måtte fremmede fiskere sendes til sykehus i Bergen, Florø eller Molde hvis disse hadde plass. Amtslegen var også urolig over legenes arbeidsbyr­de som hadde vaert stor i månedsvis, og om det nå skulle komme en epidemi blant fiskerne «forstaar jeg ikke, hvorledes Arbeidet skulde klares». Han avsluttet med å håpe at de gamles «Spaadom om sent Fiske iaar vil gaa i Opfyldelse», slik at spanskesyk­en var overstått før fiskeriet startet. Om dette skjedde vites ikke.

 ?? FOTO: THORVALD SELMER, UTLÅN: BILLEDSAML­INGEN, UIB ?? areidfjord­en i Fusa syd for Bergen. I forbindels­e med sildefiske­riene samlet det seg mange mennesker på små steder seg blant «fiskerallm­uen».
FOTO: THORVALD SELMER, UTLÅN: BILLEDSAML­INGEN, UIB areidfjord­en i Fusa syd for Bergen. I forbindels­e med sildefiske­riene samlet det seg mange mennesker på små steder seg blant «fiskerallm­uen».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway