Bergens Tidende

Russland svarer med samme mynt

-

Russland utviser 23 britiske diplomater og stenger kulturinst­itusjonen British Council som svar på britiske straffetil­tak etter nervegifta­ngrepet i Salisbury.

pågående dialogen mellom mennesker og institusjo­ner, heter det i en pressemeld­ing

Pekte på Putin

Den diplomatis­ke feiden har brutt ut etter giftangrep­et mot den tidligere dobbeltage­nten Sergej Skripal og hans datter Julia i byen Salisbury for snart to uker siden.

Angrepet har ført til en kraftig forverring i det allerede dårlige forholdet mellom Russland og vestlige land, som har rykket ut med støtte til britene.

Fredag hevdet utenriksmi­nister Boris Johnson at president Vladimir Putin må vaere direkte involvert i nervegifta­ngrepet, noe som ble avvist på det sterkeste av Putins talsmann.

Storbritan­nias opposisjon­sleder, Jeremy Corbyn fra Labour, har imidlertid advart sine kolleger i Parlamente­t mot å trekke forhastede konklusjon­er om hvem som står bak.

Presidentv­alg

Straffetil­takene mot Storbritan­nia blir offentligg­jort dagen før Russland skal velge ny president, et valg som Putin er ventet å vinne med stor margin.

Ifølge britiske myndighete­r ble Skripal og datteren forgiftet med nervegifte­n Novitsjok, som ble utviklet i det tidligere Sovjetunio­nen for militaert bruk. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden beskrives som kritisk og stabil.

May krevde rett etter giftangrep­et en forklaring fra russerne på hvordan det har seg at en russiskpro­dusert nervegift ble brukt i angrepet. Hun truet samtidig med at russiske myndighete­r ville bli holdt ansvarlig hvis det ikke kom noe troverdig svar.

Russerne har svart med å kalle anklagene for tullete og provoseren­de. De har også sagt at de vil samarbeide om etterforsk­ningen og bedt om å få utlevert prøver av stoffet som de to ble forgiftet med.

NTB

 ??  ?? INSPEKSJON: Storbritan­nias statsminis­ter, Theresa May, på åstedet for forgiftnin­gen.
INSPEKSJON: Storbritan­nias statsminis­ter, Theresa May, på åstedet for forgiftnin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway