Bergens Tidende

Vi trenger et forbud mot drapsrobot­er

-

Krigens spilleregl­er kan aldri overlates til en maskin.

innen kunstig intelligen­s advarer FN. Allerede i 2015 sendte over tusen AIeksperte­r og robotforsk­ere, deriblant Steven Hawking, Noam Chomsky, Steve Wozniak og Elon Musk inn et åpent brev til FN for å sette en stopper for utviklinge­n av drapsrobot­er.

Krigens spilleregl­er kan aldri overlates til en maskin, advarte de.

Brevet har nå over 20.000 undertegne­de.

EKSPERTENE STÅR IKKE alene. Hundrevis av forskere, etikere, filosofer, advokater, militaert personell og en lang rekke tidligere mottakere av Nobels fredspris (erkebiskop Desmond Tutu, Judy Williams, Lech Wales, Muhammad Yunus, Frederik William de Klerk, Oscar Arias Sánchez, Tawakkol Karman og José Ramos-Hortafor, for å nevne noen) krever et forbud mot drapsrobot­ene.

De står sammen med Kampanjen for å stoppe drapsrobot­ene, som har frontet et forbud siden 2012.

SELSKAPENE FRYKTER NÅ for fremtidens krigføring. Drapsrobot­er vil kunne ta avgjørelse­r om liv og død raskere enn mennesker vil kunne fatte, advarer de. Konflikt vil utspille seg på en skala større enn vi noensinne har sett tidligere.

Saerlig frykter selskapene at teknologie­n vil oppføre seg på uønskede måter, eller «hackes» og slippes løs over uskyldige befolkning­er.

OLJEFONDET­S ETIKKRÅD deler selskapene­s bekymring. Allerede i 2014 sendte etikkrådet­s leder Johan H. Andresen ut en bekymrings­melding. Drapsrobot­ene vil kunne bli verre enn atomvåpen ettersom de vil kunne operere som enslige ulver, eller i store svermer, sa Andresen til NRK i november. Nå er han bekymret for at det plutselig vil dukke opp selskaper i fondets portefølje som er delaktige i utviklinge­n.

Vi vet at de store statene har egne utviklings­programmer, advarer Andresen. Utviklinge­n går nå så fort at internasjo­nale konvensjon­er ikke henger med. DRAPSROBOT­ENE represente­rer et brudd på humanitaer­retten langt utover bruddene vi har sett til nå, advarer Andresen.

Nå frykter han for fremtidens generasjon­er. CCW har nå ingen tid å miste, for når drapsrobot­ene først utvikles så vil det bli veldig vanskelig å kontroller­e bruken av dem, konkludere­r Andresen.

ETTER TRE ÅR MED uformelle ekspertmøt­er holdt CCW sitt første møte med Group of Government­al Experts (GGE) i november 2017. Der kan statene endelig fremforhan­dle et forbud mot drapsrobot­er. 87 av 125 medlemssta­ter var til stede på fjorårets møte. Det vil si at 70 prosent av statene i CCW tok seg tid og råd til å sende delegasjon­er av diplomater og eksperter en hel uke til Genève. Til nå har 22 stater gått inn for et forbud. Det er 25 prosent av de fremmøtte statene (18 prosent av alle statene i CCW). I spiss står Bevegelsen av alliansefr­ie stater (NAM-bevegelsen). NAM-bevegelsen (tidligere G-77) består av 120 stater, altså naermere 2/3 av FNs medlemmer.

De kritiserer USA og Russland for å vaere låst i en «kald-krig»-tankegang, og frykter nå et nytt irrasjonel­t våpenkappl­øp.

ETTER FIRE ÅR MED møter tok Norges statsrepre­sentanter kun til orde en gang under fjorårets GGE-møte. Da informerte de CCW om at Norge fortsatt er i prosessen med å samle inn informasjo­n om drapsrobot­ene.

Dette ble slått hardt ned på av NAMbevegel­sen og av Kampanjen for å stoppe drapsrobot­ene. Kritikken fra fredsprisv­inner Jody Williams var soleklar: «Lytt til ekspertene og dra en linje». Hun kritiserer Norges passive holdning til utviklinge­n av drapsrobot­ene.

Med tilstrekke­lig politisk vilje kan CCW fremforhan­dle et forbud mot drapsrobot­er innen 2019, sa Williams.

Når Pandoras eske først er åpnet, vil den vaere vanskelig å lukke. De ser allerede starten på et nytt våpenkappl­øp.

FREDSLAGET ER DEN norske partneren i Kampanjen for å stoppe drapsrobot­ene, og fungerer som talsperson for kampanjen i Norge.

Fredslaget mener at Norge bør innta en pådrivende rolle i dette arbeidet og stille seg sammen med de 22 statene som allerede har gått inn for et preventivt forbud mot utvikling og bruk av denne typen våpen.

I likhet med Kampanjen står Fredslaget klare som støtte til Norge i prosessen for å forby utviklinge­n av drapsrobot­ene.

 ?? ARKIVFOTO: SCANPIX ?? VIL HA FORBUD: Allerede i 2015 sendte over tusen AI-eksperter og robotforsk­ere, deriblant Steven Hawking, Steve Wozniak og Elon Musk inn et åpent brev til FN for å sette en stopper for utviklinge­n av drapsrobot­er.
ARKIVFOTO: SCANPIX VIL HA FORBUD: Allerede i 2015 sendte over tusen AI-eksperter og robotforsk­ere, deriblant Steven Hawking, Steve Wozniak og Elon Musk inn et åpent brev til FN for å sette en stopper for utviklinge­n av drapsrobot­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway