Bergens Tidende

Norsk Hydro dømt til å betale for helseteste­r etter Brasil-utslipp

-

En domstol i Brasil har dømt Norsk Hydro til å betale for medisinske tester av 300 personer fra Barcarena etter utslippet av rødslam i februar.

Det er en domstol i delstatsho­vedstaden Belém i delstaten Pará som har dømt Norsk Hydro til å betale for testene, skriver E24. Også den brasilians­ke avisen O Globo omtaler dommen lørdag.

Norsk Hydro må betale for 17 tester av 300 personer i alderen fem år og oppover.

Gruppesøks­mål

Det var et gruppesøks­mål fra organisasj­onen Associação dos Caboclos, Indígenas e Quilombola­s da Amazônia (Cainquiama) ført av advokaten Asmale Moraes som ledet til dommen mot det norske selskapet. Han omtaler utslippet av rødslam som en tragisk hendelse av veldig stor dimensjon.

– Alle samfunnene jeg represente­rer, lider under alvorlig forurensni­ng av drikkevann­et, sier Moraes til E24.

Testene skal utføres av samme institutt som står bak beskyldnin­gen om at Norsk Hydro slapp ut rødslammet, Intituto Evandro Chagas, som er underlagt helsedepar­tementet.

– Dommen er ikke blitt forkynt for oss. Vi vil vurdere den naermere når vi får den i hende, sier Hydros informasjo­nssjef Halvor Molland til E24.

Forurenset drikkevann

Forurenset drikkevann og utslippssk­andalen rundt anlegget i Brasil har ført til at myndighete­ne har pålagt Hydro å halvere produksjon­en ved Alunorte. Hydro eier 90 prosent av anlegget og har rundt 2.000 ansatte der. I tillegg jobber omtrent like mange for underlever­andører. I forrige uke besluttet selskapet å investere 500 millioner kroner i vannrensea­nlegget ved aluminaraf­fineriet.

Det var etter et kraftig regnskyll 17. februar at flere hundre familier som bor ved anlegget, fikk drikkevann­et sitt forurenset.

Hydro har innrømmet at det har foregått utslipp av regn- og overflatev­ann fra anlegget i forbindels­e med regnskylle­t. I ettertid har selskapet sagt at det også er avdekket andre utslipp utenom renseanleg­get ved fabrikken, men har ikke vedgått at det har ført til forurensni­ng.

Norsk Hydro avventer to granskinge­r som skal legges frem 9. april.

 ??  ?? TRØBBEL: En arbeider viser frem et rør som ender opp i skogen ved Hydro sitt anlegg i Brasil.
TRØBBEL: En arbeider viser frem et rør som ender opp i skogen ved Hydro sitt anlegg i Brasil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway