Bergens Tidende

Hundretuse­nvis i tog for mer våpenkontr­oll

Med appeller om strengere våpenlover og tryggere skoler demonstrer­te flere hundre tusen mennesker i Chicago, Washington og mange andre byer i USA lørdag.

-

«March for Our Lives» er den landsomfat­tende protestaks­jonen som arrangeres av elever som overlevde skoleskyti­ngen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

Over en halv million mennesker deltok i marsjen i Washington DC. I tillegg deltok hundretuse­nvis av demonstran­ter i over 800 andre lignende protestaks­joner rundt om i USA.

Lørdagens massedemon­strasjon er trolig en av de største i USAs historie siden demonstras­jonene mot Vietnamkri­gen på 1960- og 70-tallet.

– Jeg har en drøm

I Washington samlet demonstran­tene seg til slutt på National Mall der overlevend­e fra skoleskyti­ngen i Florida var blant dem som holdt appeller.

eEn av dem som fikk mest jubel, var ni år gamle Yolanda Renee King, barnebarne­t til borgerrett­ighetsfork­jemperen Martin Luther King Jr.

– Min bestefar hadde en drøm om at hans fire barn ikke ville bli dømt ut fra hudfarge, men ut fra hva slags mennesker de var. Jeg har en drøm om at nok er nok, sa hun.

David Hogg, som overlevde skoleskyti­ngen i Florida og som er en av lederne for protestbev­egelsen som har vokst frem, var klar i sine ord:

– Hvis vi hører godt etter, så kan vi høre maktmennes­kene skjelve, sa han.

– Vi vil bli kvitt disse offentlige tjenesteme­nnene som bare bryr seg om våpenlobby­en.

– Trumps toppriorit­et

Demonstran­tene bar plakater med tekster som «Beskytt barn, ikke våpen», «Aldri mer» og «Nok er nok».

– La våre stemmer bli det sterkeste våpenet, ropte mange av ungdommene.

En talskvinne for president Donald Trump sier at presidente­n har som «høyeste prioritet å beskytte barna våre».

Det ble også holdt støtte demonstras­joner i mange byer over hele verden, fra Sydney til Stockholm, London, Paris og Oslo.

Førstegang­svelgere

Arrangøren­e og de fleste av dem som deltok i massemønst­ringen er skoleeleve­r, ungdommer som for første gang skal stemme i høstens mellomvalg til Kongressen.

Ungdommene krever strengere våpenkontr­oll og vil blant annet at politikern­e skal vedta en lov som forbyr automatvåp­en som ofte er blitt brukt i masseskyti­nger på amerikansk­e skoler.

Begrensnin­ger i salg av ammunisjon og strengere bakgrunnss­jekk av folk som vil kjøpe våpen, er også blant kravene. Sterke reaksjoner 17 mennesker, hvorav 14 elever, ble drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregåen­de skolen i Florida på Valentinda­gen. Skolemassa­kren føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikansk­e skoler.

Men reaksjonen­e som fulgte i kjølvannet av den, var de sterkeste USA har sett på lenge, og det har gitt mange håp om at det kan vaere mulig å påvirke politikere både i Kongressen og på delstatsni­vå til å faktisk gjøre noe.

Fredag, dagen før massemønst­ringen, foreslo Trumpadmin­istrasjone­n et fullstendi­g forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautoma­tiske våpen til helautomat­iske.

NTB

 ?? FOTO: NAM Y. ?? TALLRIKE: Her er demonstran­ter i West Randolph street i Chicago ute på gatene med plakater og protestrop.Huh, AP/NTB scanpix
FOTO: NAM Y. TALLRIKE: Her er demonstran­ter i West Randolph street i Chicago ute på gatene med plakater og protestrop.Huh, AP/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway