Bergens Tidende

Presidente­ns eneste utfordrer

- RASMUS BØGESKOV LARSEN rasmus.boegeskov.larsen@pol.dk

Moussa Mostafa Moussa er president Sisis eneste motstander i Egypts kommende presidentv­alg. Han har imidlertid ingenting vondt å si om Sisi.

Den egyptiske journalist­en Lamis el-Hadidi hadde vansker med å holde masken da hun skulle intervjue Moussa Mostafa Moussa. Det var som om latteren lå på lur og trakk i hennes smilebånd under hele intervjuet.

Lamis er vert for et av Egypts mest populaere politiske prateprogr­ammer. Hun er kjent for sin urokkelige støtte til president Abdel Fattah el-Sisi, men selv et av regimets viktigste talerør i de private mediene har ikke klart å få seg selv til å spille med i det seneste politiske teaterstyk­ket.

Sisis mann

Hun har erklaert egyptisk politikk for utrydnings­truet, og klarte helt tydelig ikke å forholde seg selv ukritisk i sitt intervju med presidentk­andidat Moussa Mostafa Moussa. I slutten av januar ble han i siste øyeblikk trukket opp av hatten med glemte politikere etter at alle andre kandidater enten hadde trukket seg eller blitt arrestert.

Det hele gikk så fort at den 65 år gamle ingeniørut­dannede forretning­smannen ikke engang rakk å endre sin profil på sosiale medier. På dagen hvor han ble registrert som kandidat var coverbilde­t på hans Facebookpr­ofil fortsatt et bilde av president Sisi, med påskriften «Vi står bak deg».

Lamis el-Hadidi klarte derfor ikke å holde smilehulle­ne i ro da Moussa Mostafa Moussa sa til henne at han hadde ambisjoner om å seire i valget.

– Sier du til meg at du stiller opp med ambisjon om å vinne? Mener du virkelig det, spurte hun.

– Ja, hvorfor ikke, svarte Moussa.

– Er det ingen i din familie som forteller deg at det er like greit å spare pengene du trenger til valgkampen når du likevel ikke har noen sjanse til å vinne valget, fortsatte verten.

Vil ikke lage bråk

– Selvfølgel­ig kan jeg se det i øynene deres noen ganger, men vi har alle sammen en sterk nasjonalfø­lelse, og vi vil gjerne gjøre noe godt for vårt land. Jeg mener at jeg kan vaere et godt tilskudd i denne tiden, og det med pengene er ikke så viktig. Penger kommer og går, sa Moussa, og fortsatte med følgende bemerkning, som igjen ga Lamis el-Hadidi vansker med å holde latteren tilbake:

– Jeg stiller opp for å vinne, men jeg stiller ikke opp for å lage bråk. Jeg og president Sisi går i samme retning, og vi har stått sammen siden 2013. Våre prinsipper er de samme. Men samtidig er vi nå motstander­e, da det er det beste for nasjonen. Jeg vet hvor populaer president Sisi er, men jeg vil vaere en respektabe­l konkurrent, og jeg håper at jeg vinner – om hellet er på min side.

Retorisk gymnastikk

– Men altså, du sier i stort sett hver setning at du vet hvor populaer Sisi er, og hvor store resultater han har skapt. Tror du virkelig at befolkning­en vil ta deg seriøst, spurte el-Hadidi videre.

– Ja, det gjør jeg bestemt, for det jeg vil presentere i mitt valgprogra­m er ganske annerledes, svarte Moussa, som litt etter lovet at han vil skape betydelige forandring­er i løpet av seks måneder. Det førte til at verten avbrøt ham.

– I løpet av seks måneder! Det valgprogra­mmet må jeg virkelig høre mer om. Vi må lage et helt program om det, sa hun med dårlig skjult sarkasme.

Med kun få dager igjen til presidentv­alget, tirsdag 26. mars, har Moussa Mostafa Moussa ennå ikke holdt et eneste valgmøte. Kun få steder i Kairo kan man finne en valgplakat med hans ansikt på. Hans eneste kampanjeak­tivitet i hovedstade­n var en marsj hvor kun 25 personer møtte opp. Selv hovedperso­nen uteble.

Alle i hele landet vet at Moussa Mostafa Moussa kun stiller opp fordi det ikke vil se bra ut om Abdel Fattah el-Sisi er det eneste navnet på stemmesedl­ene. Den eneste som ikke kan innrømme dette er Moussa Mostafa Moussa, som inntil videre har levert en imponerend­e presentasj­on i disiplinen retorisk gymnastikk.

Han har vaert med på flere politiske prateprogr­ammer, hvor han har levert en utrolig balansegan­g mellom å erklaere seg som Sisis motstander på den ene siden, og unngå å kritisere presidente­n på den andre.

Ingen kritikk

Moussa hevder at han vil gjøre mer for å hjelpe de fattigste, men understrek­er at det ikke skal tolkes som en kritikk av den sittende presidente­n. Og han sier at han forventer å få støtte fra unge og kvinnelige velgere, men understrek­er at det ikke må tolkes som at landets unge eller kvinner har noe imot Sisi.

– Mitt kandidatur er ikke ensbetyden­de med at jeg ikke støtter president Sisi, sa han på kanalen al-Mehwar, mens han til en annen kanal understrek­et at folk ikke bør stemme på ham om de ikke liker Sisi.

 ?? FOTO: MOHAMED ABD EL GHANY, NTB SCANPIX ?? PRESIDENTK­ANDIDAT: Moussa Mostafa Moussa stiller til presidentv­alg i Egypt, men blir knapt nok tatt alvorlig. Alle vet at Sisi kommer til å vinne.
FOTO: MOHAMED ABD EL GHANY, NTB SCANPIX PRESIDENTK­ANDIDAT: Moussa Mostafa Moussa stiller til presidentv­alg i Egypt, men blir knapt nok tatt alvorlig. Alle vet at Sisi kommer til å vinne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway