Bergens Tidende

Vannmangel er vårt problem

- MATHILDE THORSEN

Manglende politisk besluttsom­het og internasjo­nalt samarbeid står i veien for løsningen på en stor global utfordring.

Vitenskape­lig assistent, Universite­tet i Bergen, Centre on Law & Social Transforma­tion OVER STORE DELER AV verden ser vi at klimaendri­ng og ekstremvae­r fører til store kostnader og utfordring­er for samfunnet. Mangel på vann er årsaken til naturkatas­trofer i store deler av verden. Cape Town viser hva som kan bli situasjone­n fremover dersom det er mangel på politisk besluttsom­het og internasjo­nalt samarbeid når det gjelder klima, og ikke minst vann.

Vann er essensielt for overlevels­e. Uten tilgang til rent drikkevann vil alle dø. For oss i et rikt land med sikker tilgang på ferskvann er ikke dette noe de fleste tenker over til daglig.

PÅ FNS VANNDAG 22. mars i 2010 kunne davaerende generalsek­retaer Ban Ki-moon meddele at flere mennesker dør som følge av mangel på rent vann, enn som følge av vold. Krig og vold får mye plass i mediene, men det at flere mennesker dør av vannmangel enn i vaepnede konflikter har fått lite oppmerksom­het.

Over 844 millioner mennesker lever i dag uten tilgang på trygt drikkevann, og 2,3 milliarder mennesker lever uten tilgang på tilstrekke­lige sanitaerfo­rhold. Hvert niende menneske på denne jorden mangler tilgang på rent vann. Derfor er situasjone­n i Cape Town, overrasken­de nok, ikke et ekstremtil­felle.

Vannmangel er og blir et samfunnspr­oblem som rammer større deler av verden.

på den internasjo­nale arena som utmerket seg: Resolusjon­en som hevet retten til vann opp til en menneskere­tt, ble godtatt i FNs Generalfor­samling. En forståelse for at tilgang på rent vann er essensielt for å nyte andre rettighete­r begynte å vokse frem.

Likevel har ikke resolusjon­en som opphøyer retten til en internasjo­nal menneskere­ttighet blitt godtatt uten videre av alle stater. Ikke overrasken­de var USA en av statene som avsto fra å stemme for resolusjon­en. De fikk selskap av Canada og Storbritan­nia.

Vannmangel er et globalt problem som ikke kommer til å bli mindre med det første. Globale problemer må møtes med politisk vilje, med opplysning, forskning, medieomtal­e og med et internasjo­nalt samarbeid.

Cape Town viser hva som kan bli situasjone­n fremover dersom det er mangel på politisk besluttsom­het og internasjo­nalt samarbeid når det gjelder klima, og ikke minst vann.

VANNMANGEL HANDLER hovedsak ikke om mangel på ferskvann på kloden. Det handler om fordeling. Dette er ikke noe hver enkelt stat kan håndtere alene. Slik som klimaforan­dringer og andre globale problemer må også disse utfordring­ene møtes med samarbeid på ulike arenaer.

En av årsakene til at krisen ble utsatt i Cape Town var at folk sammen, individer og naeringsli­v valgte å gjøre en innsats for å spare på vannet.

Fremover kan vi håpe at politikere og naeringsli­vet både i Cape Town og andre steder retter fokus mot viktighete­n av rent drikkevann før neste krise kommer snikende.

I

 ?? ARKIVFOTO: BRAM JANSSEN, NTB SCANPIX ?? TØRKE: Situasjone­n i Cape Town er ikke et ekstremtil­felle. Hvert niende menneske i verden lever uten tilgang på rent vann, skriver Mathilde Thorsen.
ARKIVFOTO: BRAM JANSSEN, NTB SCANPIX TØRKE: Situasjone­n i Cape Town er ikke et ekstremtil­felle. Hvert niende menneske i verden lever uten tilgang på rent vann, skriver Mathilde Thorsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway