Bergens Tidende

Vindturbin­ene er et statlig styrt overgrep

- JON ANDERS STAVANG

Milliarder av kroner kreves inn av oss alle for å rasere norsk natur.

Styremedle­m, Naturvernf­orbundet i Sogn og Fjordane master, og støyende og roterende propeller. De står der som gigantiske monumenter over en gruppe lobbyister­s seier over fornuften.

Det er hjerteskja­erende å oppleve.

VI MÅ ALLE VAERE MED å subsidiere galskapen, gjennom et pristilleg­g på nettleien. Milliarder av kroner kreves inn for å rasere norsk natur. Vindturbin­ene bygges i, og kjøpes fra, det samme utlandet som skal kjøpe billig, subsidiert strøm tilbake.

Eventuelt overskudd fra den subsidiert­e vindindust­rien tilfaller utlendinge­ne, som med ett unntak har kjøpt opp de norske konsesjone­ne. Smuler drypper tilbake på et fåtalls grunneiere. De største ulempene påtvinges dyreliv, natur og menneskene som bor der.

Dette er statlig styrt overgrep mot norsk natur og lokalbefol­kning.

DET ER INGEN TRØST AT mange stortingsp­olitikere har stått frem og beklaget vedtaket som la grunnlaget for galskapen, inkludert tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap). Man har sviktet et viktig prinsipp: at forurenser­e skal betale. Og ødeleggels­ene fortsetter nå med stor kraft. Spekulante­ne i vindindust­rien jobber hardt for å fylle kysten fra Lindesnes til Nordkapp med 150 meter høye vindturbin­er.

De store naturødele­ggelsene skal skje først der det blåser mest, hevder Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), men de står fortsatt med ryggen til havet. Og det er synd, for her ligger løsningen.

MAN KAN FÅ OPPTIL TRE ganger mer effekt av vinden ved å legge vindturbin­ene til havene, viser internasjo­nal forskning. Mer vind og mindre nedetid forsvarer dyrere utbygging. Norsk industri kunne også bidratt, med teknologi og maritim kompetanse.

Det er åpenbart at det kan vaere store synergieff­ekter med oppdrett, fiskeri og plastoppsa­mling i anlegg for havvind. Men norske politikere svikter også her. Det er uforståeli­g.

I det grønne skiftet må vi huske på å ta med oss naturen inn i fremtiden. Vi trenger den mer enn den trenger oss.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? INNGREP: Naturområd­er og fjelltoppe­r raseres for å gjøre plass til støyende gigantturb­iner som dreper rovfugl. Det er hjerteskja­erende, skriver Jon Anders Stavang.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK INNGREP: Naturområd­er og fjelltoppe­r raseres for å gjøre plass til støyende gigantturb­iner som dreper rovfugl. Det er hjerteskja­erende, skriver Jon Anders Stavang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway