Bergens Tidende

Forskere slakter Brendes innsats

- BIBIANA PIENE, NTB nyhet@bt.no

I en fersk NUPI-rapport feller et knippe forskere en knusende dom over tidligere utenriksmi­nister Børge Brende (H).

Hva sitter vi igjen med etter fire år med Brende? spør artikkelfo­rfatterne i det siste nummeret av tidsskrift­et Internasjo­nal Politikk, og gir dette svaret: Ganske lite.

I tidsskrift­et, som i sin helet er viet Brendes innsats, gransker forskerne ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI) systematis­k hvordan Brende løste sine oppgaver som utenriksmi­nister. Brende var utenriksmi­nister fra 2013 og til oktober 2017, da han ble utnevnt til leder for Verdens økonomiske forum (WEF).

Diplomatmi­nister

Med forbehold om at det ofte tar tid før de fulle konsekvens­ene av politikk – eller fravaer av politikk – blir tydelige, konkludere­r forskerne blant annet med at Brende ikke gjorde noe forsøk på å utvide Norges utenrikspo­litiske handlingsr­om, slik for eksempel Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde i nordområde­ne.

– Børge Brende har i mye større grad fremstått som en snevrere, mer reaktiv «diplomatim­inister» som har fokusert på konkrete politiske og personlige relasjoner, skriver forskerne Halvard Leira og Nina Graeger i innledning­en.

De peker på at Brende både framsto som uklar og utilgjenge­lig.

– Brende var ikke bare borte fra Norge, men var også i stor grad borte fra utenrikspo­litikken», skriver de to forskerne.

Detaljstyr­ing

Derimot var Brende mer opptatt av «mikromanag­ement», det vil si detaljstyr­ing i departemen­tet, enn å ta grep i en verden som ble stadig mer urolig på hans vakt, mener redaktør Niels Nagelhus Schia.

I Brendes tid annekterte Russland Krim-halvøyen, krigen raste i Syria, Storbritan­nia meldte seg ut av EU, mens USA valgte Trump til president.

Selv fnyser Brende av kritikken.

– Det er vanskelig å ta disse artiklene seriøst, sier han til Dagsavisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway