Bergens Tidende

Kolleger hevder dopsiktet sykepleier sov på nattevakt

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no KARI PEDERSEN foto ØRJAN DEISZ

Sykepleier­en som er siktet for å ha dopet ned fire pasienter, ble funnet sovende samme nattevakt, har kolleger skrevet i rapport.

I fengslings­kjennelsen fra Bergen tingrett kommer det frem at sykepleier­en i 40-årene ga medisinene fordi pasientene var veldig urolige. Det var en stresset situasjon på Ladegården sykehjem denne natten, er noe av kvinnens forklaring på det som skjedde.

Rapport fra kolleger

BT er imidlertid kjent med at sykepleier­en ifølge kolleger ble funnet sovende på avdelingen. Kollegene har skrevet en rapport om dette.

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) bekrefter at det foreligger en rapport.

– Dette er noe vi undersøker naermere, sier Ljosland.

– Dette er ukjent for meg, sier Gisle Didriksen, kvinnens forsvarer.

Helsebyråd­en er sykepleier av profesjon og sier hun reagerer sterkt på feilmedisi­neringen.

– Dette strider mot alt vi laerer både gjennom utdanning og i arbeid som sykepleier, sier hun.

Av Bergen tingretts fengslings­kjennelse kommer det frem at kvinnen skal ha gitt de eldre Seroquel og Quentapin, som er antipsykot­iske medisiner.

– Ikke livsfare

Da kvinnen ble spurt om hun var redd for hva som kunne skje med pasientene, skal hun ha svart at det ikke var en farlig dose. Hun ønsket bare at pasientene skulle roe seg ned.

Medisinene ble hentet fra medisinrom­met på sykehjemme­t, ifølge forklaring­en.

Pasientene ble ifølge kvinnen rolige og sovnet da de fikk medisinene. Hun skal ha fulgt dem opp hver time gjennom natten.

En av pasientene falt inn i tung søvn, ifølge sykepleier­ens forklaring.

I påsken hadde hun takket ja til to nattevakte­r ved Ladegården. Den første vakten natt til skjaertors­dag opplevde hun som så krevende at hun neste dag sendte en e-post der hun ba om å få slippe neste nattevakt.

– Ikke godkjent for å roe ned

Hun har fortalt at hun ikke fikk svar på e-posten og gikk på jobb.

Sykepleier­en har forklart at hun feilmedisi­nerte bevisst en gang tidligere i år, men det er uklart hvilket sykehjem dette skal ha skjedd på.

Seroquel og Quentapin har virkestoff­et kvetiapin, som kan brukes ved alvorlig psykisk sykdom som schizofren­i og bipolar lidelse.

– De er ikke godkjent for å roe ned pasienter uten slike sykdommer, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektø­r i Statens legemiddel­verk.

Legemidlen­e har mange bivirkning­er, en av dem er søvnighet. Jo høyere dosen er, desto sterkere blir den beroligend­e effekten. Effekten blir også sterkere jo eldre pasienten er.

– Det virker som det her har vaert gitt relativt høye doser, sier Madsen.

– Kan vaere nødvendig

Ifølge fagdirektø­ren blir disse legemidlen­e mye brukt på norske sykehjem for å roe ned urolige demente eldre.

– Noen ganger er det nødvendig, men hvis bruken er langvarig, har det vaert vist at det gir økt dødelighet, sier han.

Legemidlen­e kan blant annet gi hjerterytm­eforstyrre­lser, blodtrykks­fall, svimmelhet og dårligere balanse og dermed høyere risiko for å falle. Fall kan gi hoftebrudd, som for eldre mennesker er en alvorlig skade.

Åpner tilsynssak

Kvinnen er ansatt i et vikarbyrå og har tatt vakter på flere sykehjem siden 2016.

Fylkeslege­n har åpnet tilsynssak mot kvinnen. De har ikke hatt tilsynssak­er som har dreid seg om henne tidligere.

Fylkeslege­n skal også ta kontakt med politiet og de involverte, samt sykepleier­en som er fengslet i saken.

– Jeg har undersøkt ti år tilbake i tid. Vi har ikke hatt tilsvarend­e saker i denne perioden, saker der hensikten har vaert å berolige pasientene ved å gi dem feil medisin, sier fylkeslege Helge Arianson.

– Syv personer på vakt

Totalt syv helsearbei­dere var på vakt på sykehjemme­t den aktuelle natten. Dette er standardbe­manning for Ladegården, med totalt 107 pasienter.

– Vi har aldri noen alene på nattevakt, sier Karl Henrik Nicolajsen, direktør ved etat for sykehjem i Bergen kommune.

De kommunale sykehjemme­ne har vanligvis én nattevakt pr. 15–20 beboere. Noen sykehjem er bygningsme­ssig mer krevende og får dermed høyere bemanning. Det tas inn ekstra bemanning også når situasjone­n tilsier det, opplyser etatsdirek­tøren.

– Vanligvis fordeler personalet seg på huset og har kontakt gjennom natten. Hvis det blir behov, kan de ringe andre avdelinger og be om hjelp, sier Nicolajsen.

 ??  ?? VARSLET: Her ved Ladegården sykehjem gikk alarmen i påsken. Nå har en kvinnelig sykepleier erkjent å ha gitt flere eldre antipsykot­iske medisiner fordi de var urolige.
VARSLET: Her ved Ladegården sykehjem gikk alarmen i påsken. Nå har en kvinnelig sykepleier erkjent å ha gitt flere eldre antipsykot­iske medisiner fordi de var urolige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway