Bergens Tidende

Ut med utslippsbi­lene

Å øke avgiftene på fossilbile­r er klok miljøpolit­ikk. Høyres landsmøte bør applaudere ideen.

-

FORSLAGET OM Å ØKE engangsavg­iften på bensinog dieselbile­r bør bankes gjennom på helgens landsmøte i Høyre. Det er ikke bare et signal om at det tidligere «bilpartiet» fortsetter sin moderniser­ing på miljøfelte­t, men først og fremst et viktig virkemidde­l for at Norge skal nå sine klimamål.

STATSMINIS­TER Erna Solberg (H) begrunner forslaget med at staten har behov for å dekke inn de ni milliarder kronene som har gått tapt siden utslippsfr­ie biler fikk avgiftsfri­tak.

Argumentet er forståelig, og det er viktig at statens inntekter dreies i grønnere retning. Men statsminis­teren burde vaere mer opptatt av de miljøøkono­miske sidene av saken. At staten har brukt prismekani­smen for å få folk til å kjøre el- og hybridbil, har vaert en kjempesuks­ess.

I MARS UTGJORDE elbiler 37 prosent av nybilsalge­t i Norge. I Hordaland var andelen for slike biler hele 54 prosent.

Bredere utvalg fra flere bilproduse­nter, bedre batterier og lenger rekkevidde har gjort utslippsfr­ie biler til allemannse­ie. Og elbiltekno­logien er fremdeles bare i startgrope­n.

MEN DEN RASKE økningen skaper også forventnin­ger, som kan vise seg vanskelig å oppfylle. Elbileiere kan ikke forvente å beholde privilegie­ne til evig tid.

Så lenge det overordned­e målet er å få flere borgere til å gå, sykle eller kjøre kollektivt, kan ikke staten oppretthol­de en politikk som fører til økt privatbilt­rafikk, spesielt i storbyområ­dene.

De grønne privilegie­ne, som blant annet fritak for moms, engangsavg­ift og bomavgifte­r, kan fort bli en belastning.

DET ER LIKEVEL et godt stykke frem til den norske bilparken er fossilfri, og i det tidsrommet må tilrettele­ggingen for elbiler bli bedre. Det er synd dersom den såkalte rekkevidde­angsten får nordmenn til å beholde sin ene diesel-SUV, som supplement til elbilen sin.

Flere ladepunkte­r på gateplan og i tettbygde strøk er nødvendig. Politikern­e bør også oppmuntre til flere organisert­e dele-ordninger for hverdagsbi­ler. Fremdeles er norsk bilbruk preget av unødvendig småkjøring.

HØYRES LANDSMØTE blir en test på hvor langt partiet ønsker å strekke seg i grønn retning.

Det er viktig at statens inntekter dreies i grønnere retning.

Unge Høyre har varslet et forslag om å lovfeste et krav om at alle nye biler skal vaere utslippsfr­ie i 2025. Selv om det ikke blir vedtatt, er det et fint signal om at Høyre-ungdommen mener partiets miljøpolit­ikk må bli enda mer progressiv.

DERSOM FORSLAGET om økte fossilavgi­fter blir vedtatt, vil det ha et flertall i Stortinget bak seg.

Det vil bidra til en grønnere bilpark, og til at staten får dekket inn deler av inntektsta­pet. Mange bør vaere fornøyd med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway