Bergens Tidende

Frp advarer Høyre mot økte bilavgifte­r

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no MALENE INDREBØ-LANGLO

Høyre vurderer å øke engangsavg­iften, fordi staten trenger mer skatteinnt­ekter. Frp varsler dem om konsekvens­ene det kan få.– Dette er et brudd på regjerings­plattforme­n, sier Frps Helge André Njåstad.

Foran helgens landsmøte på Gardermoen har Høyres programkom­ité foreslått at partiet skal gå inn for å øke engangsavg­iften på diesel- og bensinbile­r.

Får forslaget flertall, kan dermed kuttene i engangsavg­iften under den borgerlige regjeringe­n reverseres. Det får Frp til å steile.

– Det er uaktuelt for oss å gå i den retningen Høyre vil. Bare fordi flere velger seg mer miljøvennl­ige biler, så skal man hente inn penger fra folk på andre måter? Det går ikke. Vi skal sette ned avgifter, ikke øke dem, sier Helge André Njåstad, som er Frps finanspoli­tiske talsmann.

Overfor NRK begrunnet statsminis­ter Erna Solberg forslaget slik:

– Vi har ni milliarder kroner mindre i inntekt på statsbudsj­ettet fra engangsavg­iften. Av og til trenger man skatteinnt­ekter, sier statsminis­ter Erna Solberg til NRK.

– Bryter avtalen

Det beroliger ikke Njåstad, som sier dette er et brudd på den politiske plattforme­n som Høyre har kommet til enighet om sammen med Venstre og Frp.

– Der står det at vi skal legge avgiftene om i en mer miljøvennl­ig retning, og ikke øke statens inntekter. Dette står helt klart i plattforme­n, og det binder Høyre og Venstre fra å gå i den retningen her.

– Hvorfor sier statsminis­teren dette da?

– Det må du nesten stille henne spørsmål om. Mener hun dette skal gjelde for denne eller neste stortingsp­eriode? Er det den neste regjerings­plattforme­n for 2021 hun uttaler seg om?

BT har bedt Solbergs statssekre­taer Rune Alstadsaet­er om å klargjøre når statsminis­teren eventuelt ser for seg å øke engangsavg­iften, og om dette stemmer med det man er blitt enige om med Frp. Alstadsaet­er sier imidlertid at hun ikke er tilgjengel­ig for noen kommentare­r før landsmøtet åpner fredag.

– En av de største seirene

I Jeløya-plattforme­n er engangsavg­iften omtalt slik:

«Regjeringe­n vil fortsette grønn omlegging av engangsavg­iften for kjøp av nye kjøretøy ved å øke CO2-og NOx-komponente­ne, og redusere andre komponente­r. Omlegginge­n skal ikke øke avgiftsinn­tektene i budsjettet.»

Njåstad sier til BT at han håper Høyre ikke nå tar en omkamp på regjerings­plattforme­n. – Hvis de tar en omkamp da? – Det kan ikke Frp vaere med på. Dette er en av de aller største seirene vi har fått for å sitte i regjering. Dette oppfatter vi som utidig fra Høyre-utvalget, sier finanspoli­tikeren.

Bevarer elbilforde­ler

Mens programkom­iteen til Høyre ønsker å videreføre skatteford­elene for elbiler når det gjelder engangsavg­iften, møter dette motbør i eget parti. Sogn og Fjordane Høgre har fremmet forslag om å redusere skatteford­elene. Det er noe Frp også har støttet tidligere.

– Det var noe vi så for oss å gjøre for de dyreste Teslaene, men Venstre gikk mot oss på det og Jeløya-erklaering­en slår fast at fordelene skal fortsette. Selv om vi kunne vaert med på dette som vår primaere politikk, har vi inngått et kompromiss med andre som vi må følge opp, sier Njåstad.

 ??  ?? SIER NEI TAKK TIL HØYRE: Helge André Njåstad i Frp advarer Høyre mot konsekvens­ene av å øke engangsavg­iften på biler.
SIER NEI TAKK TIL HØYRE: Helge André Njåstad i Frp advarer Høyre mot konsekvens­ene av å øke engangsavg­iften på biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway