Bergens Tidende

Derfor kan du våkne opp til storstreik søndag

-

Her er det partene er mest uenige om.

Men skulle hun bli langtidssy­kmeldt, bedriften hun jobber i går konkurs, eller hun blir sagt opp på grunn av nedskjaeri­nger, kan hun miste retten.

Arbeidstak­erorganisa­sjonene vil tette igjen dette hullet i ordningen.

Arbeidsgiv­erne er enige i at AFP-ordningen bør endres, for de mener dagens ordning er for dyr. Og de er imot endringer som gjør den enda dyrere.

Tjenestepe­nsjon

Dette er Svein. Han jobber som renholder i en bedrift.

I de årene han har vaert ansatt der har arbeidsgiv­eren satt av en liten del av lønnen hans i en spareordni­ng som han får utbetalt når han blir pensjonist. Det heter tjenestepe­nsjon, og kommer i tillegg til pensjonen han får fra folketrygd­en, som er statlig.

Slik reglene er i dag, settes det ikke av penger fra de første 90.000 Svein tjener. Arbeidstak­erne vil endre dette, at tjenestepe­nsjonen skal beregnes fra første tjente krone.

Arbeidsgiv­erne mener det blir for dyrt og vil beholde dagens regler.

Reise, kost og losji

Dette er Hans. Han kommer fra Bømlo og er leid inn for å jobbe på et oljeanlegg i Finnmark. Familien hans er igjen på Bømlo, og han pendler til Nord-Norge.

Mange arbeidsgiv­ere har begynt å kreve at arbeidstak­ere som Hans betaler reise, diett og opphold selv. Ellers kan de ikke konkurrere med dem som bare leier inn arbeidskra­ft fra for eksempel Øst-Europa.

Arbeidstak­erorganisa­sjonene vil at arbeidsgiv­eren skal dekke denne type utgifter, slik det har vaert vanlig før.

Arbeidsgiv­erne vil beholde reglene som de er i dag for å kunne konkurrere med dem som kun bruker utenlandsk arbeidskra­ft.

Kilder: Fafo, Fri Fagbevegel­se, NHO, NTB, Aftenposte­n, Adresseavi­sen, NRK

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ?? ER I GANG: Mekler Mats Wilhelm Ruland (til v.), Riksmekler Nils Dalseide og mekler Kine Steinsvik ved starten av årets mekling.
FOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ER I GANG: Mekler Mats Wilhelm Ruland (til v.), Riksmekler Nils Dalseide og mekler Kine Steinsvik ved starten av årets mekling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway