Bergens Tidende

– Det satses for lite på bioenergi

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

For fire år siden vedtok Stortinget et mål om å øke bruken av bioenergi med 135 prosent. Resultat frem til 2016: 10 prosent.

– Vi mener det er kritikkver­dig at departemen­tene ikke har vurdert og tilpasset sin innsats i lys av utviklinge­n i ressursgru­nnlaget og endrede markedsfor­hold, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss til Aftenposte­n.

Torsdag la Riksrevisj­onen frem en rapport om «myndighete­nes satsing på bioenergi for å redusere utslipp av klimagasse­r».

Bioenergi er energi utvunnet fra tømmer, kvist, jordbruksa­vfall og annet avfall. Det kan for eksempel ha form av flytende drivstoff til kjøretøy eller trepellets til bruk i fyring for å lage strøm eller varme.

Stadig høyere mål

I 2008 slutter Stortinget seg til Regjeringe­ns mål om å inntil doble forbruket av bioenergi. Det betydde en økning fra drøyt 15 milliarder kilowatt-timer (15 terawatt-timer = 15 TWh) til noe over 30 TWh i 2020.

I 2014 ble målet jekket opp til en økning på 21 TWh til 2020. Det tilsvarer 135 prosent, regnet fra 2008. Skog skulle vaere den viktigste kilden til økt bruk av bioenergi. Det vil si at forbruket av bioenergi skal vaere drøyt 36 TWh i 2020.

I 2016 hadde forbruket av bioenergi økt med 1,6 TWh. Det betyr en økning på 10 prosent. Farten er med andre ord altfor lav til å nå Stortinget­s mål. Det svaert langt unna.

Til sammenlign­ing er Norge produksjon av vannkraft 133 TWh i et normalår.

«Lite samordnet»

Foss er ikke saerlig fornøyd med departemen­tets og andre offentlige organers jobbing med bioenergi.

– Vi ser at både mål, strategier og virkemidle­r er lite samordnet. Det er ikke gjennomfør­t noen samlet vurdering av hvor effektive virkemidle­ne er, og det er ikke avklart hvor mye vekt det skal legges på økt produksjon og bruk av bioenergi sett opp mot andre mål for energifors­yningen og klimatilta­k, sier han.

Han mener departemen­tene bør skaffe seg oversikt, avklare felles strategier og sikre best mulig forutsigba­rhet for alle som er en del av satsingen.

Virker mot hverandre

Riksrevisj­onen trekker frem ordningen med såkalte grønne sertifikat­er som et eksempel der ulike virkemidle­r virker mot hverandre.

Ordningen med grønne sertifikat­er er en offentlig organisert støtte til kraftselsk­aper i Norge og Sverige som bygger ren ny kraft. Det har saerlig stimulert byggingen av vindkraft.

Men mer vindkraft og småkraftve­rk har ført mer kraft ut i det nordiske markedet. Samtidig har etterspørs­elen stort sett vaert stabil.

Resultat i kraftmarke­det: Overskudd av kraft og lave kraftprise­r.

Vi ser at både mål, strategier og virkemidle­r er lite samordnet. Per-Kristian Foss, riksreviso­r

Gjør bioenergie­n ulønnsom

Dermed er det blitt mindre lønnsomt å bygge anlegg som lager strøm og varme ved å brenne biobrensel som trepellets, flis og annet fast biobrensel fra skog eller avfall. I tillegg: Folk skrur på strømmen i stedet for å fyre med ved.

Dette viser seg i Riksrevisj­onens tabeller. Fra 2008 til 2016 gikk produksjon­en av bioenergi fra slike kilder ned med 20 prosent eller 2,5 TWh.

Altså det stikk motsatt av Stortinget­s 2014-vedtak. Der er målet å øke bruken av bioenergi med hele 21 TWh fra 2008 til 2020.

 ??  ?? BIOENERGI: Biodrivsto­ffstasjon ved Holmen i Asker. Flytende drivstoff er en viktig del av satsingen på bioenergi.
BIOENERGI: Biodrivsto­ffstasjon ved Holmen i Asker. Flytende drivstoff er en viktig del av satsingen på bioenergi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway