Bergens Tidende

«Lula» må i fengsel

Den brasilians­ke høyesteret­ten var like splittet som befolkning­en, men endte opp med å avvise den populaere ekspreside­ntens anke.

- ANNE M. SØRENSEN anne.m.sorensen@pol.dk

Etter en nervepirre­nde, tolv timer lang avstemning bestemte Brasils føderale høyesteret­t seg for å oppretthol­de fengselsdo­mmen avsagt over landets populaere ekspreside­nt, Inacio «Lula» da Silva. Nå må han forberede seg på å sone tolv år i fengsel.

Dommernes avgjørelse er et politisk jordskjelv i LatinAmeri­kas største økonomi, og stanser antakelig da Silvas drøm om å gjenvinne presidentm­akten ved valget i oktober – selv om alle meningsmål­inger viser at han har en solid ledelse.

De elleve høyesteret­tsdommerne har vaert under et enormt press i en sak som har splittet befolkning­en og ført til at selv militaeret har ytret seg politisk.

Dypt splittet

I januar ble da Silva av en ankedomsto­l dømt til tolv år og en måned i fengsel for korrupsjon og hvitvaskin­g av penger. Hans forsvarere ba om å få lovlighete­n av ekspreside­ntens frihetsber­øvelse etterprøvd, før han anket til samtlige rettslige instanser.

Natt til torsdag, norsk tid, skulle den brasilians­ke høyesteret­tens dommere ta stilling til om de kunne etterkomme da Silvas ønske, og dommen ble ikke til hans fordel. Seks av de elleve dommerne valgte å oppretthol­de dommen mot ham. Inacio da Silva må derfor i fengsel mens han avventer sin anke til ytterliger­e tre rettsinsta­nser.

Brasil er dypt splittet over den populaere ekspreside­ntens skjebne. Han regjerte i sin tid fra 2003 til 2010, og har alltid blitt betraktet som den mest populaere presidente­n i Brasils historie.

e

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway