Bergens Tidende

Tre nyttige sykkeltype­r

-

Racersykke­l: Dette er sykkelen vi ser de bruker under Tour de France. De er hyperlette, svinger på millimeter­en og oppleves ukritisk som «de beste syklene». Ulempene er at de har lav front og i tillegg er de lange. Du skal ha syklet mye før du tåler å sitte så krumrygget og aggressivt over lang tid som du gjør på disse syklene, selv om noen takler de godt umiddelbar­t. Husk at proffsykli­ster er genetiske anomalitet­er egnet for akkurat dette. Er du fersk på landeveien vil du ofte oppleve disse syklene som uforutsigb­are – i tillegg til at du ikke sitter spesielt godt. Komfortrac­er: Dette er kategorien de aller fleste landeveiss­yklister befinner seg i. Denne sykkelen er litt høyere foran og litt kortere, så her sitter du litt mer oppreist og langt mer behagelig. Sykkelen er ikke tregere av den grunn, men en racersykke­l tilpasset vanlige folk. Syklene oppleves som mer stabile i høy fart, og de inviterer i større grad til å utfordre deg selv når det går skikkelig fort. Disse syklene har mer vibrasjons­demping fra underlaget, slik at du blir mindre belastet i nakke og rygg. Husk at det er unaturlig for et menneske å yte fysisk i rekeposisj­on.

Grusracer:Dette er en komfortrac­er der en har mulighet til å sette på enda større dekk, gjerne med knaster. Kategorien omtales ofte som «eventyrsyk­kel». Bransjen har sett at syklister fortsetter turen selv om asfalten slutter og grusen begynner, fordi det gir syklistene enda flere turmulighe­ter. Girutveksl­ingen er gjerne annerledes, den tar hensyn til at farten på grus er lavere, og at grusveier ofte er brattere enn asfalterte veier. frem gjennom større dekkvolum samt gode muligheter for montering av ekstra bagasjepla­ss foran og bak.

Er du sikker på at du bare vil sykle på asfalt og vil ha proffenes «racerfeeli­ng» så er denne et kjempebra valg. Klassisk oppsett med felgbremse­r, Shimano drivverk og karbonramm­e i god byggekvali­tet. Konstruksj­on og oppsett gjør at du er konkurrans­edyktig i ritt uten at det går på bekostning av komfort og brukervenn­lighet som fungerer på trening og lange turer i «snakkepuls». Også rom for dekk med stort volum slik at du ubekymret kan kjøre på dårlige veier eller gruspartie­r.

ØYVIND AAS,

Den beste aluminiums­rammen på markedet. Man får mye for pengene, og en bra aluminiums­ramme er bedre enn en billig karbonramm­e.

FOCUS PARALANE: En komfortrac­er, som også kan brukes som grusracer. Har en middels oppreist sittestill­ing og skivebrems­er. Den har god dekklaring og er veldig moderne. Den har karbonramm­e, så man må nok litt over 20.000 kroner.

CANYON ENDURACE: En kortracer med plass til dekk og med skivebrems­er. Kan brukes til alt fra ambisiøse ritt til sykling på grus. At den ser ut som en proff racer er forlokkend­e for mange, og kan gjøre det mer inspireren­de å sykle. Må bestilles på nett.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? TILVENNING: Vita Heine (33) sier det kreves litt tilvenning når man bruker landeveiss­ykkel.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN TILVENNING: Vita Heine (33) sier det kreves litt tilvenning når man bruker landeveiss­ykkel.
 ?? FOTO: KRISTOFFER KIPPERNES ?? TESTER: Henrik Alpers er redaktør i sykkelmaga­sinet Landevei og tester 25 sykler i året.
FOTO: KRISTOFFER KIPPERNES TESTER: Henrik Alpers er redaktør i sykkelmaga­sinet Landevei og tester 25 sykler i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway