Bergens Tidende

Egentlig liker stjernen best å vaere anonym

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Alle vil ha en bit av Håvard Holmefjord Lorentzen etter suksessen i OL og VM. Lørdag skal han på TV med Sylvi Listhaug.

Lorentzen skal lørdag på Lindmo sammen med Sylvi Listhaug og Turboneger. Han har vaert på Stian Blipp Show. Under sprintNM i Bjugn ble han hyllet nesten som om han var kommet hjem til Fyllingsda­len. Alle aktører som har tildelt ham stipend vil ha ham på besøk for å få en bit av suksessen.

Tiden etter han tok OL- og VM-gull har vaert svaert hektisk for Håvard Holmefjord Lorentzen.

– Egentlig liker jeg best å vaere anonym. Jeg setter pris på fred og ro, sier Lorentzen.

Lite Playstatio­n

Fyllingsdø­len har gått fra ukjent til å bli stoppet på butikken for å motta gratulasjo­ner.

– Ikke misforstå, jeg synes det er utrolig kjekt at folk følger med og legger merke til det jeg har gjort. Det er mye bedre enn at ingen bryr seg. Men det kan vaere slitsomt også, sier Lorentzen.

25 år gamle Lorentzen forteller om tiden etter OL mens han sitter på laererromm­et på Løvås skole. Derfra kan han skue utover skolegårde­n der han selv gikk på barneskole. Haugen der han deltok i snøballkri­g om vinteren.

Lorentzen er oppvokst et kvarters spasertur unna, på Krohnegård­en et stykke opp i Løvstakken. I dag er han på besøk på sin gamle skole for å bli hyllet.

–Det er utrolig stas å vaere tilbake hit, sier Lorentzen.

Den gamle skolen hadde laget til litt av en dag for verdens raskeste mann på is. Først skulle han avduke et maleri av seg selv, sammensatt av biter fra alle de

241 elevene på skolen. Deretter fortalte Lorentzen om seg selv og OL-suksessen i gymsalen foran hele skolen.

Elevene sang «Vestlandet» for å hylle sin nye skøytehelt, video av da elevene så ham gå løp i OL ble vist og laerer Roger Stjernberg opererte som en slags Skavlan i sofaen der han intervjuet Lorentzen. I sofaen fortalte Lorentzen om livet med

260 reisedøgn, hvordan det var å gå på skolen med «litt for mye energi» og hvordan han tenker rundt trening, at hver økt skal gjøre ham litt bedre.

Lorentzen er oppvokst før smarttelef­onen slo inn i barns liv for alvor. Det er han glad for. TV-spill fikk han heller aldri.

– Det var lite Playstatio­n da jeg vokste opp. Jeg hadde det på ønskeliste­n hver jul, men fikk det aldri. Pappa hadde en teori om at han skulle slite oss ut slik at det ble mer ro i hjemmet, fortalte Lorentzen til elevene.

Elevenes liste

Til slutt gikk Lorentzen sin seiersgang fra klasserom til klasserom med OL-gullmedalj­en der han ble tatt bilde av sammen med hver enkelt elev. Alle 241, pluss noen entusiasti­ske laerere. «Gu, kor sympatisk han e’», hvisket laererne seg imellom.

Ragnhild Bolstad, Lorentzens laerer på barneskole­n, er pensjonist nå, men hadde også tatt turen.

– Det er fenomenalt det han har fått til når han kommer fra et lite sted som Fyllingsda­len, sier Bolstad.

På Løvås går en elev fra Madagaskar, der det ikke snør. Han sa at når Lorentzen kunne bli OL-mester på skøyter, så kunne kanskje han bli verdensmes­ter på ski. Det ble starten på at alle elevene hver for seg fullførte setningen «Når Håvard Holmefjord Lorentzen kan bli OL-mester på skøyter, så kan jeg..:» Flere eksempler ble lest opp under seansen i gymsalen: Få gode karakterer.

Bli verdensmes­ter i turn. Laere meg å stå på tåspissko. Ta gull på ski.

Bli oppfinner.

Bli bedre til å stå på hendene. Få flere venner.

Bli en verdenskje­nt forfatter. Bli verdensmes­ter i karate. Bli verdens beste til å synge. Bli best i skiskyting. Vinne Adidas-cup.

Ta OL-gull i basketball. Vinne x-games i snowboard. Bli OL-mester i utfor.

Bli forsker.

Bli bedre til å dykke.

Bobler over av energi

I påsken har Lorentzen vaert på Kvamskogen for å gå skitur med kompiser. Ellers har han holdt seg hjemme og slappet av. Sett på alle løpene sine fra forrige sesong på video. Det er i Bergen han har lyst til å vaere når han endelig har litt fritid etter en sesong som nesten har vart et år inkludert sesongoppk­jøring.

Men det er ikke lenge til han finner frem sykkelen igjen.

– Nå bobler jeg egentlig over av energi.

 ??  ?? FIKK SITTE MED HELTEN: Håvard Holmefjord Lorentzen er blitt stjerne i Norge, og ikke minst på sin gamle skole Løvås i Fyllingsda­len. 1.-klassingen Martine Sofie Aarbakke hadde pusset tennene to ganger og pyntet seg med kjole før hun skulle møte «Selveste Håvard», som hun trodde han het.
FIKK SITTE MED HELTEN: Håvard Holmefjord Lorentzen er blitt stjerne i Norge, og ikke minst på sin gamle skole Løvås i Fyllingsda­len. 1.-klassingen Martine Sofie Aarbakke hadde pusset tennene to ganger og pyntet seg med kjole før hun skulle møte «Selveste Håvard», som hun trodde han het.
 ??  ?? ENORMT POPULAER: Martin André Djupvik kastet seg rundt livet til Håvard Holmefjord Lorentzen da han fikk sjansen på Løvås skole.
ENORMT POPULAER: Martin André Djupvik kastet seg rundt livet til Håvard Holmefjord Lorentzen da han fikk sjansen på Løvås skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway