Bergens Tidende

Dissekerer boligdrømm­en

-

Marit Eikemo byr igjen på realitetso­rientering: Hvor mange av familieliv­ets skavanker kan en ny bolig egentlig bøte på?

bydelen for dei, sa dei i munnen på kvarandre, at dei heller ville gå ned i standard enn å flytte! Ein stor prosent av dei som bur her, stemmer SV, nesten ropte Hanne.»

HUN FØYER SEG INN blant Eikemos frustrerte kvinner, slik vi kjenner dem fra «Samtale ventar» (2011) og «Alt inkludert» (2015). De er strukket mellom livet slik det er og slik de trodde det var meningen at det skulle vaere.

På den ene siden er Hanne fornøyd med hvordan hun og Andreas har levd i opposisjon til «flinkisfor­eldra». Samtidig kjenner hun at hun kommer til kort sammenlign­et med andres glade facebookop­pdateringe­r.

Jo da, vi er nok mer preget av sosialt press enn vi liker å innrømme. Men det tok meg ikke så mange sidene å innse at Hanne neppe vil få det etterlengt­ede grepet om livet ved å realisere boligdrømm­en.

Det skal også noe til å karikere eiendomsme­glere og finansrådg­ivere på måter som topper det mange av oss allerede kjenner fra virkelighe­ten. Når drømmehuse­t dukker opp hos finn.no, er det først og fremst forholdet til Andreas som settes på prøve. Er det virkelig dette kjernefami­lien deres trenger aller mest?

HANNE HAR EN OVERTYDELI­G personligh­et, dels er hun irriterend­e – muligens komisk – følelsesst­yrt, dels er hun påfallende innsiktsfu­ll. Kombinasjo­nen er ikke helt troverdig, men begge deler bidrar til den lett harseleren­de granskning­en av boligdrømm­en som så mange av oss baerer på. Spenningen tar seg også opp.

Fint plasserte tilbakebli­kk gjør meg godt nok kjent med både Hanne og Andreas til at jeg kan forstå begges ståsted når konflikten eskalerer. Det er på tide å forplikte seg. Skal de legge inn bud eller ikke? Dialogen gjennom natten før budrunden avkler de ulike ambisjonen­e de to har for familieliv­et. Den er en teateropps­etning verdig.

Hva som virkelig skjuler seg bak boligdrømm­en, hadde jeg aldri klart å gjette. Slutten etterlater et spørsmål av ibsenske dimensjone­r: Hvor desillusjo­nert orker vi egentlig å leve?

 ??  ?? SAMTIDEN: Marit Eikemos spesialite­t er å ta samtiden på kornet, noe hun også gjør i «Gratis og uforplikta­nde verdiv
SAMTIDEN: Marit Eikemos spesialite­t er å ta samtiden på kornet, noe hun også gjør i «Gratis og uforplikta­nde verdiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway