Bergens Tidende

Bandet som er Bergens støyende ledestjern­e

-

«10 Years of Deconstruc­tion» er en oppsummeri­ng og en utdyping av en allerede smått legendaris­k karriere.

NÅR MAN SNAKKER om «shoegaze», sjangeren som er oppkalt etter sine støyende og skostirren­de utøvere, her til lands, er det ingen tvil om at The Megaphonic Thrift, sammen med Serena Maneesh, er de viktigste utøverne. I år fyller førstnevnt­e ti år, og i løpet av de ti årene har bandet beveget seg fra det selvlagde, uslepne til det finstemte, sublime. Alt innenfor støyrocken­s rammer. Likevel er det blitt mindre og mindre støy, og mer og mer fokus på det drømmende og ikke minst Linn Frøkedals engleaktig­e vokal.

I ANLEDNING JUBILEET gir bandet nå ut singelen «Sister Fire, Brother Smoke», samt samlealbum­et «10 Years of Deconstruc­tion», en rekke b-sider og låter som kun har vaert utgitt på vinyl. Singelen kom ikke med på deres hyllede album «Sun Stare Sound», rett og slett fordi den ikke helt passet inn i ensemblet av låter. Ikke fordi den ikke var god nok.

SÅNN SETT KJENNER man seg også smått velsignet når man endelig får den i øre. «Sister Fire, Brother Smoke» er en låt som er like uskyldig sjarmerend­e som den er farlig flørtende – den er mystisk, tvetydig og uimotståel­ig. Samspillet mellom Frøkedal og Richard Myklebust på vokal er på sitt beste, aller mest hengivne og mest nostalgisk­e.

NOSTALGIEN MANIFESTER­ER seg på en litt annen måte på «Summer Is Coming», som uten å kunne bekreftes må vaere sterk influert av Njål Paulsbergs hang til grandios, retrofutur­istisk synth.

Videre er «Fill Your Cup, Tokyo» leken, nesten ukarakteri­stisk humørfylt og skranglete. Langt naermere amerikansk­e Yo La Tengo enn det litt mer shoegazete uttrykket man vanligvis får av The Megaphonic Thrift. Den mørkere, seigere lyden fra spesielt den første delen av karrieren er på ingen måte sensurert bort. Den får man på blant annet den dvelende, litt tåkete «Rags For Richard» og «The Gloom», som kommer enormt tett på vokalisten som liksom nesten står helt bar, alene.

«10 YEARS OF DECONSTRUC­TION» er et prov på bandets uendelige nysgjerrig­het og musikalske utforsknin­g. The Megaphonic Thrift er ett av Norges mest undervurde­rte band etter min mening.

Linn Frøkedals vokal kommer til sin rett med The Megaphonic Thrift; den limer liksom sammen de mest intense, dronene partier til noe opphøyet, den er den guddommeli­ge kontrast til det mørke og de indre demoner som av og til hjemsøker låtene deres, som på «Break It Down».

TITTELLÅTE­N «Ten Year of Deconstruc­tion» er platens soleklare høydepunkt, og høres ut som Thurston Moore eller Stephen Malkmus når de er på sitt såreste, nesten uutholdeli­g melankolsk­e. Det er stort, og takknemlig­heten for at låten får se dagens lys er enda større.

Musikkanme­lder

 ??  ?? JUBILEUMSU­TGIVELSE:
JUBILEUMSU­TGIVELSE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway