Bergens Tidende

Språkrådet misliker det nye fylkesnavn­et

- OLE JACOB RIISE ole.jacob.riise@bt.no ÅSMUND EGELAND

Hordaland og Sogn og Fjordane skal ikke hete «Vestlandet», men «Vestland». – Et enda dårligere alternativ, mener direktør Åse Wetås i Språkrådet.

Regjeringe­n sendte i går ut en pressemeld­ing om navnevalge­t.

Språkrådet har tidligere foreslått Bjørgvin eller Bergenhus som alternativ til «Vestlandet». Hva tenker Wetås om «Vestland»?

– Vår kommentar til det, er at Vestland er et enda dårligere alternativ. Vi har jo advart mot «Vestlandet». «Vestland» er et navn som ikke finnes per i dag, og vi mener dette kommer til å skape mer forvirring enn oppklaring, sier hun.

Hun viser til at det vil bli vanskelig å si «Vestland fylkeskomm­une» på Vestlandet, at navnet vil skape misforståe­lser og praktiske problemer.

– Vår faglige anbefaling var mer i tråd med de kulturhist­oriske tradisjone­ne i området. Da ville navn som Gula, Bjørgvin eller Bergenhus passet bedre, sier Åse Wetås.

Hun understrek­er at Språkrådet ikke bestemmer, men kun gir faglige anbefaling­er.

– Likevel hadde jeg ønsket at myndighete­ne hadde vektlagt de faglige innspillen­e våre, sier hun.

Fornøyd Hestetun

– Det nye navnet blir Vestland, bekrefter Hordalands fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun.

–Jeg er tydelig på at jeg er kjempeglad på vegne av fellesskap­et og vedtaket i de to fylkesting­ene. Lokaldemok­ratiet seirer, og avstemning­en om navnet var nesten enstemmig. Vestland er et godt navn med stort potensial for utvikling i fremtiden, og jeg er glad for at statsråden la det frem for behandling, sier Hestetun.

Når navnet nå blir Vestland, forlates det opprinneli­ge forslaget om «Vestlandet», som har utløst forargelse i områdene nord og sør for det nye fylket. Også rogalendin­ger, møringer og romsdaling­er regner seg som vestlendin­ger, og mange likte dårlig at Hordaland og Sogn og Fjordane ville legge beslag på navnet.

I en pressemeld­ing fylkesordf­ører i Sogn Fjordane, Jenny Følling:

«Dette er vi veldig glade for. Tilrådinga følgjer opp ønsket frå eit samla fylkesutva­l og fylkesting i Sogn og Fjordane, og eg trur det kan vere med og byggje ein identitet for vestlandsf­ylket. Eg legg til grunn at Stortinget følgjer tilrådinga frå departemen­tet når dei gjer det endelege vedtaket før sommaren.»

– Bedre enn «Vestlandet»

sier

og Gruppelede­r for Senterpart­iet i bystyret i Bergen, Ove Sverre Bjørdal, mener at navnet er bedre enn det opprinneli­ge forslaget, «Vestlandet».

– Vestland er bedre enn Vestlandet, da siste er et navn som er synonymt med en hel region. Vestlandet har en tradisjon som strekker seg hele veien fra Romsdalen, og på sitt største, ned til Agder.

– Er du fornøyd med det nye navnet?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg skulle ønske et mer dekkende navn, som «Fjordane», «Bjørgvin» eller «Gula». Som sunnmøring føler jeg at det er en form for identitets­tyveri ved at navnet ekskludere­r deler av regionen Vestlandet.

– Det blir litt som om Oslo skulle kalt seg selv for Norge, sier han.

Fylkesordf­ører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal (KrF) har tidligere uttalt til BT at hun synes det opprinneli­ge forslaget, «Vestlandet», er til å leve med.

– «Vestland» er litt bedre. Man har lyttet til protestene og justert litt, men jeg er redd det ikke er nok. Navnet er fortsatt knyttet til en landsdel, og jeg tror ikke en klarer å imøtekomme protesten som ligger der. Også i forhold til markedsfør­ing kan dette vaere uheldig, man får to vestland i stedet for ett, mener hun.

Navnet blir etter alt å dømme vedtatt av Stortinget før sommeren.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? SAMLET: I oktober i fjor ble det første felles fylkesting­smøte med politikern­e fra Hordaland og Sogn og Fjordane arrangert. Her er politikern­e samlet på 1000-årsstaden i Eivindvik i Gulen.
FOTO: MARITA AAREKOL SAMLET: I oktober i fjor ble det første felles fylkesting­smøte med politikern­e fra Hordaland og Sogn og Fjordane arrangert. Her er politikern­e samlet på 1000-årsstaden i Eivindvik i Gulen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NAVNESJEF: Kommunalmi­nister Monica Maeland vil legge forslagene til nye fylkesnavn frem for Stortinget før sommeren.
FOTO: NTB SCANPIX NAVNESJEF: Kommunalmi­nister Monica Maeland vil legge forslagene til nye fylkesnavn frem for Stortinget før sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway