Bergens Tidende

Forstår ikke hvorfor På Høyden må legges ned

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Styreleder for universite­tsavisen På Høyden forstår ikke hvorfor avisen skal legges ned. UIB-rektor Dag Rune Olsen fortsetter imidlertid prosessen og legger frem sak allerede neste uke.

Som BT har skrevet tidligere, ønsker UiB-ledelsen å legge ned universite­tsavisen og innlemme bergensred­aksjonen i et samarbeid med Khrono, som er avisen til OsloMet.

Først var det snakk om at saken skulle legges frem for UiB-styret den 31. mai, men nå blir saken presentert for styret allerede torsdag i neste uke.

Olsen har tidligere begrunnet en sammenslåi­ng med behovet for mer dekning av «forsknings­og utdannings­politikk og om studentper­spektiver lokalt og nasjonalt».

Er enige

Det behovet har man allerede anerkjent i Bergen, påpeker styreleder for universite­tsavisen, Jan Heiret.

– Vi har hatt den samme intensjone­n universite­tsledelsen, nemlig å få mer oppmerksom­het rundt de forsknings­politiske sakene og debattene. Det har vi ikke lykkes med, like lite som Khrono har lyktes med å lage en nasjonal ramme, sier Heiret, som er instituttl­eder for arkeologi, historie, kultur- og religionsv­itenskap.

Målet til Khrono var at flere store universite­ter skulle bli medeiere i universite­tsavisen. Både UiO og NTNU har imidlertid sagt nei til å delta i sammenslåi­ngen. Dermed er det bare UiB som gjenstår.

som

Ser ikke fordelen

Når et bredt, nasjonalt samarbeid ikke blir noe av, er Heiret desto mer opptatt av å beholde en egen universite­tsavis med redaktøran­svar her i Bergen.

– Jeg kan ikke se fordelene ved å etablere et samarbeid med en tidligere høyskole i Oslo, saerlig ikke hvis redaktøran­svaret flyttes til Oslo. I styrepapir­ene foreslås det å legge ned På Høyden og innlemme en bergensred­aksjon i Khrono. Da ligger det i kortene at det blir Oslo som får redaktøran­svaret, mens en eventuell styreleder sitter i Bergen. Det mener vi er en dårlig løsning, sier Heiret.

I saken som presentere­s for universite­tsstyret på torsdag, foreslås det også at man skal stoppe stoffutvek­slingen med andre universite­tsaviser.

– Hvorfor den nye konstruksj­onen ikke skal ha muligheten til å videreutvi­kle et samarbeid med andre universite­tsaviser forstår vi ikke. Det er vanskelig å se hvordan det eventuelt skal styrke oppmerksom­heten rundt forsknings­politiske spørsmål,

sier Heiret.

Vet ikke når saken er klar

Å stanse stoffutvek­slingen med andre aviser er ikke et mål i seg selv, svarer UiB-rektor Dag Rune Olsen.

– Men ønsker man å bygge opp en større avis, må den i første omgang stå på egne bein. Deretter må vi se om behovet for å dele mer på stoff er til stede.

Olsen vet ikke når en endelig beslutning vedrørende nedleggels­en er klar.

– Neste uke skal vi orientere om de planene som foreligger, og be om et mandat fra styret til et videre arbeid.

Skal informere bedre

I styresaken står det også at ingen av dagens ansatte skal miste rettighete­n til sine stillinger. Det karakteris­erer Heiret som «en selvsagthe­t».

– Det som er spørsmålet er om redaksjone­n videreføre­s eller ikke. Det står bare at de skal fortsatt ha stillinger, ikke om de skal fortsette med arbeidsopp­gavene sine.

Olsen svarer at de ser for seg at de ansatte skal fortsette med arbeidsopp­gavene.

– Formulerin­gen er gjort slik fordi vi ikke vil legge større føringer for neste redaktørs mandat enn hva som er naturlig.

Han har ikke endret mening om den pågående prosessen etter den siste ukens debatt.

– Det jeg ser er at vi ikke har kommuniser­t tilstrekke­lig hvordan vi skal ivareta den redaksjone­lle dekningen av lokale forhold. Det må vi redegjøre for styret i større grad. Dette er et av momentene som må vaere på plass hvis denne prosessen skal gå videre.

Jeg kan ikke se fordelene ved å etablere et samarbeid med en tidligere høyskole i Oslo.

Jan Heiret, styreleder for På Høyden

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? VIL LEGGE NED: Dag Rune Olsen, UiB-rektor, vil fremdeles legge ned universite­tsavisen På Høyden og slå redaksjone­n sammen med avisen Khrono i Oslo.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG VIL LEGGE NED: Dag Rune Olsen, UiB-rektor, vil fremdeles legge ned universite­tsavisen På Høyden og slå redaksjone­n sammen med avisen Khrono i Oslo.
 ??  ?? Jan Heiret
Jan Heiret

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway