Bergens Tidende

Tapte stort på shipping, men reddet av laksen

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Grieg Gruppen tapte i fjor 253 millioner kroner på shipping, men høye priser på laks sikret konsernet likevel et plussresul­tat på

671 millioner kroner.

Den tradisjons­rike bergensfam­ilien har hovedkonto­r i Grieg Gaarden i C. Sundts gate 17/19.

Bak panoramavi­nduene mot Vågen styres familiens ulike virksomhet­er av de fire søsknene Camilla, Elisabeth, Elna-Kathrine og storebror Per Grieg. De to bransjene det handler mest om er shipping og lakseoppdr­ett.

Tallene etter driften i 2017 er svakere enn året før, men fremdeles renner millionene inn.

Sykdom på Shetland

Grieg Seafood styres av Per Grieg, og produksjon­en av laks foregår både i Norge, på Shetland og i Canada. Tross store problemer med sykdom og lus på Shetland, gikk sjømatdele­n i konsernet i pluss med 889 millioner kroner, og sørget for et bra år for Grieg Gruppen.

– Prisen på laks har vaert svaert god. Det har hjulpet oss, sier administre­rende direktør i Grieg Maturitas AS, Wenche Kjølås.

Grieg Gruppen eies av familiesel­skapet Grieg Maturitas (75 prosent) og av Grieg Foundation (25 prosent).

Overkapasi­tet på bulk

Den store minussiden er skipsdrift­en, og tørrbulkse­lskapet G2 Ocean som operer flåten til både Grieg Star og Gearbulk. Til sammen dreier det seg om rundt 130 skip fordelt på såkalt «open hatch» og tørrbulk.

– Tørrlastma­rkedet over hele verden sliter med betydelig overkapasi­tet, og det har tatt lang tid å få opp igjen ratene. Våre «open hatch»-skip er knyttet til langvarige kontrakter, mens bulkskipen­e opererer mest i spot. En gradvis forbedring i spotmarked­et har ført til bedre resultater for bulk i 2017. Forbedring i «open hatch» vil man først se når kontrakten­e fornyes i de kommende årene, sier Kjølås.

Tørrlastfr­akten gikk 64 millioner i minus i 2016, men økte altså til minus 253 i fjor.

Men det finnes også et lyspunkt innen shipping. Det er meglersels­kapet Grieg Shipbroker­s. De etablerte i fjor nye kontorer i Shanghai og i Singapore, i tillegg til en ny avdeling i Norge som fokuserer på salg av offshore og servicefar­tøy til oppdrettsn­aeringen.

100 millioner til nytt bygg

De to siste årene har Griegfamil­ien brukt over 100 millioner kroner på utvidelse av hovedkonto­ret i C. Sundts gate

–Vi har revet to eldre bygninger, bygget nytt og bygget den nye delen sammen med det eksisterte bygget. Vi har utvidet kapasitete­n med 4500 kvadratmet­er, sier Kjølås.

Hun sier at utforminge­n også på den nye delen gjenspeile­r profilen til Grieg Gruppen.

– Vi har store vinduer og åpne løsninger. Det skal reflektere at vi er opptatt av åpenhet, sier Kjølås.

– Hvordan ser 2018 ut for Grieg Gruppen?

– Vi ser lyst på det. Trenden innen shipping er positive, og vi vil vokse innen oppdrett. Som internasjo­nalt selskap er vi opptatt av en åpen og fri internasjo­nal handel. Vi håper ikke USAs president Donald Trump begrenser handelen med nye tollbarrie­rer, sier Kjølås. Omsetning 9059 Driftsresu­ltat 815 Resultat før skatt 671

Tall i millioner kroner

10.985

1280

870

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? FRYKTER TRUMP: – Som internasjo­nalt selskap er vi opptatt av å ha en åpen og fri internasjo­nal handel. Vi håper ikke USAs president Donald Trump begrenser handelen med nye tollbarrie­rer, sier Wenche Kjølås i Grieg Gruppen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ FRYKTER TRUMP: – Som internasjo­nalt selskap er vi opptatt av å ha en åpen og fri internasjo­nal handel. Vi håper ikke USAs president Donald Trump begrenser handelen med nye tollbarrie­rer, sier Wenche Kjølås i Grieg Gruppen.
 ??  ?? UTVIDELSE: Grieg Gruppen har brukt 100 millioner kroner på utvidelsen av Grieg Gaarden i C. Sundts gate 17/19 ved Vågen i Bergen.
UTVIDELSE: Grieg Gruppen har brukt 100 millioner kroner på utvidelsen av Grieg Gaarden i C. Sundts gate 17/19 ved Vågen i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway