Bergens Tidende

Ber Norge laere av Bergens gassforbud

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Bård Vegar Solhjell ber resten av landets kommuner om å se til Bergen og innføre forbud mot gassballon­ger.

I Bergen har 17. maikomitee­n nedlagt forbud mot salg av gassballon­ger i byrommene i ,sentrum på nasjonalda­gen. I etterkant har en rekke skoler fulgt opp og innført det sammen.

Flere forbyr ballonger

Nå oppfordrer generalsek­retaeren i WWF Verdens naturfond, Bård

Vegar Solhjell, flere om å gjøre det samme.

– Min utfordring til hver eneste 17. maikomité og kommune rundt omkring i Norge er: velg vekk heliumball­ongene i år.

Det viser seg at flere kommuner nå gjør det samme som Bergen. Fredriksta­d har allerede nedlagt forbud. Nå vurderer både Oslo og Tromsø det samme. Skien, Porsgrunn og Drammen forbød ballongene allerede i fjor.

Den tidligere nestledere­n og stortingsp­olitikeren til SV er ikke i tvil om hvor viktig et slikt forbud er.

– Det ser ut som det er i ferd med å spre seg og det er bra. Det er mye plast og mange av disse ballongene havner i naturen til slutt. Mange ender opp i avløpssyst­em og elver. Flere og flere blir klare over hvor gigantisk miljøprobl­em plasten er, sier han.

I Bergen har et samlet byråd lagt frem forslag for bystyret om å gjøre et forbud mot gassballon­ger permanent.

Debatten blusset opp her lokalt etter at det i fjor ble funnet en rekke med ballongkla­ser i fjordene etter at 17. mai-festen var over. Ting tyder på at ballongene som ikke ble solgt unna på nasjonalda­gen bare ble sluppet løs i etterkant.

Knapphetsr­essurs

WWF-direktøren understrek­er også at helium er en knapphetsr­essurs som ikke bør sløses bort på ballonger. Det samme sa avdelingsd­irektør på Haukeland universite­tssykehus Aslak Bjarne Aslaksen til BT i fjor. På sykehuset brukes helium til å kjøle ned magnetene i MR-maskiner.

– Helium bør brukes til å undersøke barn med kreft. Uten helium må vi gå over til maskiner med svakere magneter og dermed dårligere bildekvali­tet, sa Aslaksen.

 ??  ?? Bård Vegar Solhjell
Bård Vegar Solhjell

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway