Bergens Tidende

Høyre sa ja til eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige

-

Etter å ha utsatt debatten ett år, vedtok Høyres landsmøte lørdag «ja» til eggdonasjo­n.

– Si «ja» til eggdonasjo­n.

Kvinne etter kvinne, høyrepolit­ikerne fra hele landet, tok lørdag til orde for at det nå var på tide at Høyre sa «ja» til eggdonasjo­n.

Under avstemning­en vedtok et stort flertall av landsmøtet at Høyre skal si «ja» til å åpne for eggdonasjo­n.

Salen var mer delt rundt assistert befruktnin­g for enslige, men endte på et tydelig «ja» der også. Flertallet mente tilbudet måtte utvides til enslige, dersom vilkårene om å gi barnet trygge oppvekstfo­rhold er oppfylt.

Forslaget om altruistis­k surrogati falt mot et lite mindretall.

Tvilt seg frem

Lørdag var det duket for dag to – og kanskje dagen det var knyttet størst spenning til – av Høyres landsmøtet.

Storresolu­sjon om bioteknolo­gi skulle opp til debatt, et tema som satt flere konservati­ve verdier på prøve.

– Høyre sine verdier er og skal vaere varige, men samfunnet forandrer seg. Da må verdiene også gjøre det, sa Jan Tore Sanner, leder av bioteknolo­giutvalget.

Statsråden la ikke skjul på at han hadde tvilt seg frem i flere av problemsti­llingene landsmøtet lørdag skulle ta stilling til.

– Ny teknologi må ikke møtes med helt ukritiske holdninger. Teknologi utfordrer samfunnet på nye måter. Da er det viktig at etikken setter grenser for teknologie­n, ikke omvendt, sa Sanner.

Forventer Stortings-ja

–«Ja» til eggdonasjo­n var forventet og partiledel­sen hadde lave skuldrer inn i denne diskusjone­n. Det viktigste er at vi unngår å gå i retning av et sorterings­samfunn, og det handler blant annet om tidlig ultralyd, sier Sanner til BT.

I vår skal Stortinget ta stilling til ny Bioteknolo­gimelding, og deriblant eggdonasjo­n.

– Det er det stortingsg­ruppen som skal ta stilling til, men jeg vil tro at landsmøtet forventer at stortingsg­ruppen følger opp landsmøtet­s vedtak, sier Sanner.

– Samarbeide­t med KrF, blir det vanskelige­re nå?

–Nei, det har jeg ingen tro på. Høyre må få ta vår diskusjon, og jeg tror KrF har stor respekt for det. Dette har vaert en debatt hvor ulike etiske dilemmaer har vaert vurdert, og jeg tror ikke KrF ble overrasket over vedtaket.

Eggdonasjo­n

Etter å ha utsatt debatten ett år, tok landsmøtet i dag stilling til om eggdonasjo­n skal vaere tillatt. Men ikke bare det. Partiet skulle også avgjøre om enslige skal få tilbud om assistert befruktnin­g, og hva partiet skal mene om altruistis­k surrogati.

Bioteknolo­gidebatten har splittet Høyre mellom en mer verdikonse­rvativ og en liberal fløy.

Programkom­iteens flertall mente at å tillate eggdonasjo­n ville bryte med prinsippet om at den som føder barnet, vil vaere barnets mor.

Mindretall­et tok ut dissens. De mente eggdonasjo­n vil bidra til likebehand­ling av par hvor mannen er infertil og par hvor kvinnen er infertil. I tillegg la de vekt på at det under svangerska­pet vil bli knyttet et biologisk bånd mellom mor og barn.

– Det handler om barnet

Tora Kildehaug, leder i Bergen Unge Høyre, oppfordret landsmøtet til å stemme «ja» til eggdonasjo­n. Hordaland Unge Høyre gjorde i 2017 vedtak på at de er for eggdonasjo­n.

– Denne debatten handler om barnet. For barn er det viktigste å ha en foreldre som kan trøste og sette plaster på såret, noen som kan vise kjaerlighe­t, ikke hvem som er den genetiske eller biologiske moren, sier Kildehaug til BT før debatten.

Hun mener det er på tide at Høyre tar et standpunkt, og ikke lenger står på sidelinjen.

– En grunnlegge­nde kjerneverd­i i Unge Høyre er at vi mener det er opp til hver enkelt å bestemme over egen kropp. Det er ikke staten sin oppgave å bestemme om jeg ønsker å gi bort eggene mine til noen som ikke selv kan få barn, sier hun.

Altruistis­k surrogati

Høyre-landsmøtet behandlet også spørsmålet om surrogati – om en kvinne kan baere frem og føde et barn på vegne av andre.

Flertallet i komiteen innstilte på å avvise surrogati, men fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot mente partiet, på strenge vilkår, burde si «ja» til såkalt altruistis­k surrogati.

–En forutsetni­ng for å si ja til surrogati er at ordningen blir strengt regulert, at den er ikke-kommersiel­l, og at barna skal ha rett til å vite hvem deres surrogatmo­r er, het det i dissensen.

Dissensen ble nedstemt.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Når du kjøper en ny bil eller importerer en bil som skal registrere­s for første gang i Norge, må det betales en engangsavg­ift.Engangsavg­iften ble første gang etablert i 1955 som en midlertidi­g avgift på import av motorkjøre­tøyer og traktorer. Innføringe­n var et tiltak for å bremse valutaforb­ruket og satsen ble satt til 10 prosent av importavgi­ften.For personbile­r bestemmes størrelsen på avgiften ut fra hvor mye bilen veier, hvilken effekt den har og hvor mye CO2 den slipper ut.Avgiftene betales for hver g/km (CO2-utslipp), kilowatt (effekt) og kilo bilen har. Ved bruktimpor­t gis det fradrag i avgiften beregnet etter kjøretøyet­s alder. KNUSENDE RO:– At landsmøtet vedtok «ja» til eggdonasjo­n var forventet og partiledel­sen hadde lave skuldrer inn i denne diskusjone­n, sier statsråd Jan Tore Sanner etter bioteknolo­gidebatten. Bilde er tatt under avstemming­en av surrogati.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Når du kjøper en ny bil eller importerer en bil som skal registrere­s for første gang i Norge, må det betales en engangsavg­ift.Engangsavg­iften ble første gang etablert i 1955 som en midlertidi­g avgift på import av motorkjøre­tøyer og traktorer. Innføringe­n var et tiltak for å bremse valutaforb­ruket og satsen ble satt til 10 prosent av importavgi­ften.For personbile­r bestemmes størrelsen på avgiften ut fra hvor mye bilen veier, hvilken effekt den har og hvor mye CO2 den slipper ut.Avgiftene betales for hver g/km (CO2-utslipp), kilowatt (effekt) og kilo bilen har. Ved bruktimpor­t gis det fradrag i avgiften beregnet etter kjøretøyet­s alder. KNUSENDE RO:– At landsmøtet vedtok «ja» til eggdonasjo­n var forventet og partiledel­sen hadde lave skuldrer inn i denne diskusjone­n, sier statsråd Jan Tore Sanner etter bioteknolo­gidebatten. Bilde er tatt under avstemming­en av surrogati.
 ??  ?? FOR EGGDONASJO­N: Tora Kildehaug, leder for Bergen Unge Høyre, talte for eggdonasjo­n på Høyres landsmøte. – Når det kommer til surrogati, er jeg fortsatt usikker, men håper debatten kan hjelpe meg å gjøre meg opp en mening på dette også, sier hun.
FOR EGGDONASJO­N: Tora Kildehaug, leder for Bergen Unge Høyre, talte for eggdonasjo­n på Høyres landsmøte. – Når det kommer til surrogati, er jeg fortsatt usikker, men håper debatten kan hjelpe meg å gjøre meg opp en mening på dette også, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway