Bergens Tidende

Varebil kjørte ned restaurant-gjester

-

En varebil ble lørdag kjørt inn i en folkemengd­e ved en pub i den tyske byen Münster. Minst fire er drept, inkludert den antatte gjerningsp­ersonen.

Politiet opplyser at tilstanden for minst seks av de sårede er kritisk.

En varebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker som satt utenfor den populaere restaurant­en Kienpenker­l, som ligger i en gågate i den tyske byen Münster, ved 16.30-tiden lørdag, og tre ble drept.

En person politiet mener var føreren av bilen, ble kort tid etter funnet død etter å ha skutt seg selv. Politiet har så langt ikke identifise­rt vedkommend­e.

– Trolig ikke terror

Flere tyske medier, deriblant Bild, skriver at den antatte gjerningsp­ersonen er en 48 år gammel tysk og tidligere ustraffet mann.

Ifølge Sueddeutsc­he Zeitung, rikskringk­asteren ZDF og ny- hetsbyrået DPA, hadde han psykiske problemer, og hadde ingen kjent tilknytnin­g til «terror». Politiet arbeider ifølge tyske medier med å gjennomsøk­e både bilen og leilighete­n hans, mens de forsøker å få oversikt over hva som var motivet bak hendelsen.

I mellomtide­n har politiet bedt folk om å la vaere å spekulere på hva som var motivet.

– Han (den antatte gjerningsp­ersonen) er foreløpig ikke identifise­rt, og det er for tidlig å spekulere på motiv, sier politiets talsmann Andreas Bode.

Politikild­er sier til AP at de også undersøker vitneopply­sninger om at det var flere personer i varebilen, som kan ha rømt, men så langt har de ikke funnet flere.

Et stort antall politifolk er fortsatt på stedet og etterforsk­er kjøretøyet og åstedet. Det tyske nyhetsbyrå­et DPA melder at politiet har funnet en «mistenkeli­g gjenstand» i kjøretøyet, og at de ba folk om å holde seg unna sentrum og området rundt Kienpenker­l.

Münster har rundt 300.000 innbyggere, og betegnes som en av Tysklands største studentbye­r.

Sjokk og vantro

Politiet kom raskt til stedet fordi det var planlagt en kurdisk demonstras­jon i byen. Demonstras­jonen ble avlyst, og politiet ble raskt omdirigert til Kienpenker­l.

Daniel Kollenberg, som bor 300 meter fra restaurant­en, beskriver scenene ved restaurant­en som kaotiske, og sier politiet har evakuert hele området. Han bekrefter at restaurant­en der hendelsen skjedde ligger i en gågate, skriver NRK.

– Vi vet fortsatt ikke hva som har skjedd, men jeg tror dette er terror. Det er ikke lov til å kjøre i dette området, sier Kollenberg.

Vegard Herøy (22), som bor og jobber i Münster, sier til VG at han reagerte på hendelsen med sjokk og vantro.

–Dette er bare en liten studentby på størrelse med Bergen. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skjer her, sier Herøy til avisen.

Merkel kondolerer

Tysklands statsminis­ter Angela Merkel er varslet om hendelsen, og en talsperson for myndighete­ne kondolerer på vegne av den tyske statsminis­teren.

– Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier Merkeltals­person Ulrike Demmer.

Ordfører Markus Lewe Münster sier byen er i sorg.

– Hele Münster sørger over denne grusomme hendelsen. Vår sympati er med slektninge­ne til de som ble drept. Vi ønsker også rask bedring for de sårede, sier han.

Norsk UD sier til NTB at den norske ambassaden i går arbeidet med å kartlegge situasjone­n og få oversikt om eventuelle nordmenn er rammet.

i

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FORTAUSRES­TAURANT: Det var foran denne puben at varebilen kjørte ned og drepte minst tre mennesker i den tyske byen Münster.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FORTAUSRES­TAURANT: Det var foran denne puben at varebilen kjørte ned og drepte minst tre mennesker i den tyske byen Münster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway