Bergens Tidende

Hundrevis fulgte palestinsk fotograf til graven

-

Flere hundre deltok lørdag i gravferden til den palestinsk­e fotografen som ble skutt av israelske soldater.

30-åringen døde natt til lørdag av skadene. Yasser Murtaja arbeidet som TV-fotograf og ble livstruend­e såret da israelske soldater skjøt med skarpt mot demonstran­ter naer grensen.

Den 30 år gamle småbarnsfa­ren var en av grunnlegge­rne av Ain Media, et produksjon­sselskap som også tar oppdrag for utenlandsk­e medier som BBC og Al Jazeera på Gazastripe­n.

Murtaja befant seg over 100 meter fra grensegjer­det til Israel da han ble skutt. Han bar et kamera og var iført en skuddsikke­r vest som var tydelig merket PRESS.

Kulen traff ham i armhulen på et sted som var ubeskyttet av den skuddsikre vesten, ifølge helsemyndi­ghetene på Gazastripe­n. Han hadde ifølge palestinsk­e kilder verken tilknytnin­g til Hamas eller andre militante grupper.

Norsk Journalist­lag (NJ), som har et utstrakt prosjektsa­marbeid med det palestinsk­e journalist­forbundet PJS, fordømmer drapet på Murtaja på det sterkeste.

– Vi fordømmer drapet på Yaser Murtaja på det sterkeste. Det må nå reises et klart og tydelig krav fra internasjo­nale organisasj­oner, inkludert FN, om at drapet på journalist Murtaja må etterforsk­es, og de som sto bak – enten det er Israels haer som gir ordre om å skyte, eller soldatene som skjøt – må straffes, sier Eva Stabell i NJ i en uttalelse til NTB.

Flere andre palestinsk­e journalist­er skal vaere såret etter fredagens protester på Gaza, og NJ betegner det som sterkt kritikkver­dig at israelske soldater skyter med skarp ammunisjon mot journalist­er som dekker protestaks­joner.

 ?? FOTO: SUHAIB SALEM, REUTERS/NTB SCANPIX ?? NJ FORDØMMER DRAPET: Yasser Murtaja arbeidet som tv-fotograf. Han befant seg over 100 meter fra grensegjer­det da han ble skutt og drept av israelske soldater.
FOTO: SUHAIB SALEM, REUTERS/NTB SCANPIX NJ FORDØMMER DRAPET: Yasser Murtaja arbeidet som tv-fotograf. Han befant seg over 100 meter fra grensegjer­det da han ble skutt og drept av israelske soldater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway