Bergens Tidende

Vil at folk baerer motgift mot overdoser

- ADAM HANNESTAD adam.hannestad@pol.dk

Overdoser som følge av opioidavhe­ngighet koster nå flere amerikansk­e liv enn både skytevåpen og trafikkuly­kker. Helsedirek­tøren ønsker at alle amerikaner­e laerer seg å bruke naloxon – et preparat som fungerer som en motgift til opioider.

Om noen amerikaner­e skulle vaere i tvil om landets narkotikap­roblem har helsedirek­tør Jerome Adams gjort det helt klinkende klart. Han oppfordrer nå amerikaner­e til å laere seg å bruke medisinen naloxon mot overdoser – saerlig om de kjenner at de selv eller noen de kjenner kan vaere i fare.

– Det er lett å bruke, det redder liv, og det kan anskaffes relativt lett over hele landet, sa Jerome Adams onsdag i et intervju med helsenetts­tedet Stat i anledning at han hadde sendt ut en pressemeld­ing om saken.

Eksplosiv økning

Forslaget kommer som en reaksjon på det som i økende grad betegnes som en «epidemi» av overdoser.

Gjennom en årrekke har forbruket av smertestil­lende opioider, som morfin, vaert økende i USA. Det har ført til en eksplosiv utvikling blant folk som blir avhengige av stoffene eller ledes over til andre stoffer, som for eksempel heroin.

Antallet folk som dør av overdoser er nå høyere enn antallet dødsfall i trafikken eller som følge av våpenbruk. Dette understrek­et også Det hvite hus på Twitter mandag denne uken.

– Denne avhengighe­tskrisen kan ramme alle amerikaner­e, fra fotballstj­erner til hjemmevaer­ende husmødre, het det i meldingen på Twitter.

Første gang på 13 år

Forslaget fra helsedirek­tøren har utløst stor oppmerksom­het. Det er nemlig 13 år siden et offisielt varsku av dette slaget sist ble utstedt. Ifølge helsenetts­tedet Stat var forrige gang i 2005, og da handlet det om alkoholfor­bruk under graviditet.

Jerome Adams er imidlertid ikke i tvil om at det er på tide å bruke det tyngste PR-våpenet de har. Han kaller situasjone­n en «narkoepide­mi uten sidestykke».

– Hver dag mister vi 115 amerikaner­e til en opioidover­dose. En person hver 12,5 minutt, skriver helsedirek­tøren i pressemeld­ingen, ifølge TV-kanalen ABC.

– Det er på tide at vi sikrer at flere mennesker har adgang til denne livreddend­e medisinen, for 77 prosent av dødsfall som følge av opioidover­doser skjer utenfor et medisinsk område. Flere enn halvparten finner sted i hjemmet.

Alle samfunnsla­g berørt

Politiken har tidligere skissert problemet under et besøk i byen Warrenton i delstaten Virginia. Her har både borgermest­erens sønn og prestens sønn dødd av overdoser i henholdsvi­s 2015 og 2016.

Naloxon er et preparat som motvirker virkningen til opioider. Det kan både sprøytes inn i blodet og brukes nasalt ved akuttbehan­dling av overdoser. Preparatet brukes også i Danmark og i Norge, hvor kommuner ofte deler ut nesespraye­n til rusavhengi­ge. I Norge har man delt ut over 4000 slike nesespraye­r i løpet av de siste årene.

Det er også et populaert preparat, fordi det virker naermest øyeblikkel­ig – noe som også er nødvendig, da en overdose kan få åndedretts- og sentralner­vesystemet til å svikte.

I intervjuer med flere medier poengterer den amerikansk­e helsedirek­tøren at man ikke må tro at overdoser ikke kan ramme en selv eller ens naermeste.

– Oppfordrin­gen er å erkjenne at det finnes en risiko, sier han til den amerikansk­e radiokanal­en NPR.

– Og om du selv eller en av dine naere er i fare bør du ha naloxon i naerheten og vite hvordan du bruker det.

– Fjern årsaken

Forslaget fra helsedirek­tøren møter imidlertid motstand. Den republikan­ske guvernøren i delstaten Maine, Paul LePage, har ifølge TV-kanalen ABC advart mot å gjøre adgangen til naloxon lettere.

Ikke fordi han ikke erkjenner problemet. Tvert imot. LePage mener imidlertid at preparatet kan få folk til å ignorere risikoen. Han vil heller angripe selve årsakene til narkoepide­mien.

Naloxon er også blitt kritisert for å vaere for dyrt, men Adams påpeker at «95 prosent av folk med forsikring» kan få naloxon «med liten eller ingen» egenandel.

 ?? FOTO: AP
FOTO: MANUEL BALCE CENETA, AP ?? USA helsedirek­tør vil at folk skal ha denne nesespraye­n tilgjengel­ig. FORSLAG: USAs helsedirek­tør Jerome Adams’ forslag til bekjempels­e av opioidover­doser er at folk skal ha motgift tilgjengel­ig.
FOTO: AP FOTO: MANUEL BALCE CENETA, AP USA helsedirek­tør vil at folk skal ha denne nesespraye­n tilgjengel­ig. FORSLAG: USAs helsedirek­tør Jerome Adams’ forslag til bekjempels­e av opioidover­doser er at folk skal ha motgift tilgjengel­ig.
 ??  ?? NESESPRAY:
NESESPRAY:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway