Bergens Tidende

Nok er nok, og spist er spist

- PER-ARNE LARSEN

Mikkel Rev måtte snu opp ned på livet sitt da Bamsefar endret reglene. Er det slik bilistene fra Hordvik og Hordnes føler seg nå?

Bystyrerep­resentant, Venstre kan bli ren, køene mindre, verden bedre.

Beslutning­er er tatt i flere viktige planer, over flere valgperiod­er og med varierende maktforhol­d. Den faglige og politiske enigheten er overrasken­de stor. Planene har stemmene fra SV, MDG, Sp, Ap, KrF, Venstre, Høyre og Frp.

LIKEVEL ER DET protester mot bompenger, mot fortetting og mot Bybanen. Høylytte, men fånyttige protester. De som protestere­r har ingen reelle og helhetlige alternativ­er til vedtatt politikk.

Skal vi droppe bompenger og dermed si opp avtalen med staten? Si nei takk til flere milliarder i investerin­ger i vei og bane, og til flere hundre millioner til kollektivt­ransport? Uten alternativ­er er det lett å avfeie.

MEN DE SOM protestere­r ser ikke det samme problemet som vi politikere gjør.

Vi ser transportu­tfordringe­r, kø og folk som skal komme seg til og fra jobb, skole, barnehage, butikk, trening og sykehus. Vi ser en by som vokser sammen med utfordring­ene. Vi ser at luften ikke er god nok. Vi ser en natur og et biologisk mangfold som er viktig å ta vare på. Byens klimaavtry­kk, samfunnsøk­onomi og kostnader til transport og infrastruk­tur.

De som protestere­r, ser ikke disse problemene. Deres altomfatte­nde problem er «løsningene» som vi politikere har kommet med. De får en bomstasjon i veien for sin hverdag. Og den bomstasjon­en er tåpelig plassert og finansiere­r tåpelige ting.

Politikern­es problem er i tillegg virkelighe­tsfjernt. Konsekvens­ene ligger inn i fremtiden (eller hvis en bil får motorstopp i Fløyfjells­tunnelen). Problemet til de som protestere­r, er derimot virkelighe­tsnaert. Hver dag blinker det et kryss i ansiktet deres som sier at de må betale.

KAN DISSE TO

perspektiv­ene noensinne møtes? Kan vi gjøre noe som forener 20 års planleggin­g med umiddelbar­e reaksjoner på planene?

For det er to tiår siden Bybanen ble vedtatt, og konsept valgt før det. Vi har vurdert bussvei, som i Stavanger, samt tog, flytog og lynlinjer for Bybanen. Ringvei Vest ble vedtatt i 2000. Forrige arealplan for kommunen hadde mål om fortetting, og ble vedtatt i 2011.

En viktig milepael på veien mot en baerekraft­ig byutviklin­g, var behandling­en av kommunens mest overordned­e plan, samfunnsde­len. Omtalt som «Gåbyen Bergen». Den ble ført i pennen og sendt til bystyret av det forrige byrådet med Høyre og Fremskritt­spartiet i 2015.

Høydepunkt­et i deres byrådshist­orie, spør du meg. Nådestøtet til bilbasert planleggin­g for andre. Både økte bompriser og køprising ligger allerede en stund tilbake under forrige byråd. Heller ikke det uten debatt. EN LANG PROSESS, en lang og høylytt debatt. Men besitter kommunen tilstrekke­lig verktøy til at det blir en involveren­de prosess med mulighet for reell innflytels­e på riktig stadium?

Innspillsm­øtene til den nye arealplane­n for kommunen har vaert vellykket. Godt oppmøte, og mange hundre konkrete innspill på nett. Men er innspill nok? Innspill blir vurdert. Støttet eller forkastet. Hva med bearbeidin­g? Burde vi gjort mer for å samle alle – ikke bare til tradisjone­lle innspillsm­øter, men til mer samarbeid, medvirknin­g og verksted?

JEG HÅPER AT arbeidet med naerdemokr­atireform tar inn over seg dette. Innbyggeri­nvolvering handler ikke bare om å vaere åpne for innspill. Det handler om samarbeid og samjobbing. Kortere vei fra en konkret utfordring, til både vurdering og politisk respons.

Bydelsstyr­er kan kanskje vaere et virkemidde­l til bedre naerdemokr­ati, men uten en plan for å øke involverin­g, medvirknin­g og samarbeid, er sannsynlig­heten stor for at det ender som de foregående forsøkene.

Like viktig som en håndfull bydelspoli­tikere med litt innflytels­e på enkelte saker, er det kanskje å legge til rette for reell medvirking? Det kan for eksempel skje ved økt bruk av kulturkont­orene. Lage verksteder i bydelene der bystyrepol­itikere møter innbyggere for å samarbeide om løsninger og ideer. Flere ansatte i bydelene som kobler innbyggere mot de bystyremed­lemmene. Det kan vaere bydelskont­or med mottak og bearbeidin­g av ideer. Kanskje noen kunne hjelpe å skrive, bearbeide og skaffe oppslutnin­g om innbyggerf­orslag?

De som protestere­r har ingen reelle og helhetlige alternativ­er til vedtatt politikk.

HVA MED Å få svar på spørsmål? Vet «folk flest» at de kan ringe meg og spørre om ting? Og hvis jeg ikke kjenner svaret, så kan jeg spørre noen som vet svaret?

Sende muntlig og skriftlig spørsmål på vegne av innbyggere gjør jeg ofte, men det er like ofte tilfeldig at det skjer. Kan bydeler bli pådrivere for forslag, fremfor bare en enhet som reagerer når planer kommer? Er det ikke da litt sent?

KULTURKONT­OR OG KULTURHUS er noen av de flotteste og beste samlingspu­nktene i byen vår. Å utruste dem til å ta en rolle i vårt naerdemokr­ati tror jeg kan vaere veldig bra.

Det ville selvsagt ikke løst alle problemer, eller gjort bilistene glad i bompenger, men det kunne styrket demokratie­t. Og gjort fremtidige prosesser bedre.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? PROTEST: De som protestere­r, ser ikke det samme problemet som vi politikere gjør. Deres altomfatte­nde problem er «løsningene» som vi politikere har kommet med. De får en bomstasjon i veien for sin hverdag, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE PROTEST: De som protestere­r, ser ikke det samme problemet som vi politikere gjør. Deres altomfatte­nde problem er «løsningene» som vi politikere har kommet med. De får en bomstasjon i veien for sin hverdag, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway