Bergens Tidende

Ringeriksb­anen trenger mer penger

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Prisen på Ringeriksb­anen har økt med én milliard. Dersom byggingen skal gå som planlagt, må regjeringe­n finne mer penger på statsbudsj­ettet.

Beskjeden om pengemange­len kommer fra Jernbanedi­rektoratet.

Én time kortere

Etter at stortingsp­olitikerne i fjor sommer vedtok Nasjonal transportp­lan, som legger føringene for all samferdsel­sutbygging­en her til lands frem til 2029, har fagfolkene gått planen naermere etter i sømmene.

Ringeriksb­anen er jernbanepr­osjektet som skal kutte reisetiden mellom Bergen og Oslo med én time. I februar ble det kjent at Bane Nor mente byggingen ikke kunne starte før i 2024, en betydelig utsettelse sammenlign­et med regjeringe­ns tidligere løfter om byggestart i 2019.

Koster mer

Nå har Jernbanedi­rektoratet gått gjennom innspillet fra Bane Nor, og sender handlingsp­rogrammet for NTP ut på høring.

Her moderer de skepsisen til Bane Nor noe. Ifølge fagekspert­ene i direktorat­et har prosjektet økt med én milliard siden stortingsp­olitikerne vedtok det i fjor sommer.

«For å få prosjektet realisert innenfor de økonomiske rammene som er økt med om lag en mrd., er byggestart forskjøvet fra 2021 til 2022. Ved høyere rammer over statsbudsj­ettet er det mulig med byggestart i 2021», skriver de.

– Kan starte i 2022

Jernbanedi­rektør Kirsti Lovise Slotsvik sier Bane Nor har varslet dem om at prosjektet blir en del dyrere enn først antatt.

– Så har vi sett på når det er optimalt å begynne prosjektet, ut fra de pengene som foreligger nå. Vi har kanalisert den ekstra milliarden inn fra andre prosjekter slik at man kan starte i 2022 med en ok fremdrift. Men med mer penger, kan man starte tidligere.

– Skrekkelig mye penger

Hun sier det kun er Ringeriksb­anen de kan fremskynde på denne måten, siden planarbeid­et her er kommet så langt. Hvordan den politiske viljen til flytte på penger er, vet hun ikke.

– Det må vi se på når den tid kommer. Det er skrekkelig mye penger uansett.

Prosjektdi­rektør for Ringeriksb­anen i Bane Nor, Morten Klokkersve­en, er den som kjenner byggeprosj­ektet best. Han vet ikke hvilken kostnadsøk­ning direktorat­et viser til.

– Den milliarden som nevnes kjenner jeg ikke til isolert sett, men det er en del kostnader knyttet til grunnforho­ld. Vi jobber med alternativ­e løsninger som vil gi kostnadsre­duksjoner, sier Klokkersve­en, som presiserer at han ikke har lest dokumentet fra direktorat­et da BT kontakter ham.

Svarer ikke

BT har spurt samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) om hvordan han ser på muligheten for å flytte på penger på statsbudsj­ettet for å få til en bygging i 2021. Vi spurte også om hvorfor Ringeriksb­anen skal bygges ut som siste prosjekt i Intercity.

Kommunikas­jonsavdeli­ngen til departemen­tet sender så en e-post med sitater fra Solvik-Olsen hvor statsråden unnlater å svare på noen av spørsmålen­e.

– Stort og viktig

Ministeren understrek­er imidlertid at Ringeriksb­anen er et stort og viktig prosjekt som regjeringe­n vil gjennomfør­e, og presiserer at fagfolkene­s innspill er viktig.

«Vi må sikre at prosjektet bygges til størst mulig nytte, med minst mulig belastning på miljø og lokalsamfu­nn, og at vi har god kostnadsst­yring på prosjektet», siteres han på.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? SAUMFARE LOMMENE: Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og statsminis­ter Erna Solberg (H) inspiserer buekorpsen­e under bybaneåpni­ngen i Bergen. Nå må de saumfare lommene etter mer penger til et annet prosjekt: Ringeriksb­anen.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN SAUMFARE LOMMENE: Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og statsminis­ter Erna Solberg (H) inspiserer buekorpsen­e under bybaneåpni­ngen i Bergen. Nå må de saumfare lommene etter mer penger til et annet prosjekt: Ringeriksb­anen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway