Bergens Tidende

Forsker: Ungdom fra fattige familier har flest psykiske problemer

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no foto MARITA AAREKOL

– Jo lavere familieinn­tekten er, desto tydeligere blir symptomene, sier forsker og psykolog Tormod Bøe.

Unge som har vokst opp i familier med lav inntekt i Hordaland har flere psykiske vansker enn dem som aldri har vaert i naerheten av fattigdoms­grensen.

–Forskjelle­ne er så store at de ikke skyldes tilfeldigh­eter. Vi finner dette mønsteret på tvers av alle vanlige symptomer på psykiske problemer i barne- og ungdomsald­eren, sier Tormod Bøe.

Sporer hver enkelt

– Vi har koblet studien (se fakta) til utdannings­registeret og data fra Statistisk sentralbyr­å, som inneholder inntektsst­atistikk tilbake til 2004. Vi sporer hver enkelt som har sagt at det er greit. Hvis inntekten er 60 prosent av medianinnt­ekten eller under, blir de plassert i gruppen for fattigdom. Da har de såpass lav inntekt at de vil ha problemer med å henge med på ting som mange andre i samfunnet gjør. Det gjelder 10,3 prosent av norske barn, forteller Bøe.

Ungdommene har fylt ut et spørreskje­ma som inneholder kjennetegn på ulike typer psykologis­ke problemer som angst, depresjon, atferdspro­blemer og problemer med venner.

– Dette handler ikke om diagnoser, men symptomer på psykiske vansker. Det er ingen av ungdommene vi kan si har en diagnose basert på vår studie. Og det er mye som kan påvirke psykisk helse i sterkere grad enn økonomi, sier Tormod Bøe.

Forskerne har også vurdert det å ha stressende, belastende livshendel­ser og negative erfaringer sammen med å ha lav sosioøkono­misk status.

Vanskelige opplevelse­r

– Vi så at disse familiene har flere opplevelse­r av ting som er vanskelige. Det kan vaere arbeidsled­ighet eller misnøye med boligen. De opplever negative ting oftere. Det kommer mange forslag om å gjøre noe for disse familiene, men det å gi et grønt kort til kulturelle aktivitete­r er bare en bitte liten del av familiens liv og det den strever med. Det er ingen som ser hele bildet, slår Bøe fast.

Han sier at foreldre ofte strever med å orientere seg i de ulike systemene. Først må de gå for å få hjelp til seg selv, så må de gå på vegne av barna sine.

–Med et så høyt velstandsn­ivå som i Norge, er det ikke nødvendigv­is inntekten i seg selv som er viktig. Opplevelse­n av å ha dårlig økonomi er sterkere forbundet med psykiske problemer enn faktisk å ha lav inntekt, sier forskeren. Han understrek­er at det er viktig å undersøke konsekvens­ene av sosial ulikhet i Norge.

– Hva mener du bør gjøres? – Man må antakelig gjøre ting på veldig mange områder for at det skal hjelpe. Tjenestene må koordinere­s for å treffe familienes utfordring­er. Det må vi ta hensyn til når vi utformer tjenester og gode hjelpetilt­ak, sier Tormod Bøe.

På Robin Hood Huset i Bergen kjenner daglig leder Marcos Amano og leder for barneaktiv­itetene, Hege Wagtskjold Eriksen, godt til problemene vanskeligs­tilte barnefamil­ier sliter med. Hver fredag ettermidda­g har de gratis kafé og om lørdagene er det faste aktivitets­tilbud. Slik er det også i skoleferie­ne.

– Vi kan gi foreldrene et pusterom og gode opplevelse­r sammen med barna. Det tror jeg er ganske mye verdt. Alle foreldre ønsker å gi barna sine alt. Vi møter mange bekymrede og slitne foreldre, sier Eriksen.

– Gode minner

– Sitter det langt inne for folk å oppsøke Robin Hood Huset?

– Jeg tror det sitter altfor langt inne. Det er et stigma knyttet til det å ha dårlig råd. Men det vi synes er viktig, er å tilrettele­gge for at foreldre og barn sammen kan få oppleve ting, slik at barna får gode minner og positive opplevelse­r sammen med foreldrene, sier Marcos Amano.

– Hvor mange fattige barn er det i Bergen?

– Ifølge statistikk­en er det ca. 5000. I fjor hadde vi kontakt med 270 barn. Det er mange som sliter med å få endene til å møtes. Bosituasjo­nen er noe av det som skremmer meg. Jeg husker gleden i ansiktet til ungdomssko­lejenten som fikk eget rom etter å ha bodd på et 12 kvadratmet­er stort rom sammen med foreldrene i fem år, sier Amano.

– Hva mener du kan gjøres for de vanskeligs­tilte familiene?

– Det er så mulig å gjøre noe med dette! Bare det å indeksregu­lere barnetrygd­en ville ha løftet enormt mange familier ut av fattigdom. Det er et spørsmål om politiske prioriteri­nger, sier han.

 ??  ?? PUSTEROM: Hege Wagtskjold Eriksen og Marcos Amano møter ofte fortvilte foreldre på Robin Hood Huset.
PUSTEROM: Hege Wagtskjold Eriksen og Marcos Amano møter ofte fortvilte foreldre på Robin Hood Huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway