Bergens Tidende

Alle vil kverke «Zuck»

- KRISTIAN MADSEN kristian.madsen@pol.dk

Selv om Facebook-direktør Mark Zuckerberg nå legger seg flat og beklager, blir han fritt vilt under tirsdagens høring.

Politikern­e har slipt sine retoriske klør før Facebookdi­rektør Mark Zuckerberg tirsdag løfter høyre hånd og sverger å fortelle hele sannheten om datasikker­het, russisk manipulasj­on av sosiale medier og Cambridge Analytica-skandalen til Senatets retts- og naeringsut­valg.

– Sjefen min og alle de andre medlemmene håper å bli den som kverker Zuckerberg. Han ligger an til å få bank av et slag han aldri har opplevd før, forteller en topprådgiv­er, som ønsker å vaere anonym, for en av de deltakende senatorene.

Senatorene styrer tiden, stiller spørsmålen­e og avbryter uten blygsel.

Kan ikke vinne

Onsdag skal Zuckerberg igjennom samme forestilli­ng i Representa­ntenes hus, hvor medlemmene vanligvis er enda mer uforskamme­t enn de distingver­te senatorene.

Det blir en helt ny opplevelse for Zuckerberg. Han er vant til å kommuniser­e i fora hvor han føler seg trygg – primaert sin egen plattform.

Nå kommer han til å sitte i timevis i dress og lytte til mennesker som i flere tilfeller kunne ha vaert besteforel­drene hans og knapt klarer å sende en epost, som vil skjelle ham ut og synse om selskapet hans. Han kan ikke vinne – bare overleve.

Et lite feiltrinn er alt som skal til. Hvis Zuckerberg et øyeblikk mister fatningen, virker usikker eller svarer galt eller upresist, så vil det bli vist gang på gang på TV og på hans eget sosiale medium.

Politisk skadefryd

Alt dette er Facebook naturligvi­s pinlig klar over, og Zuckerberg har derfor vaert på treningsle­ir i forkant.

Det blir en ydmyk og selvpisken­de Zuckerberg som stiller i Senatet tirsdag. Likevel vil alle senatorene tirsdag ha sine TV-klipp, hvor de slakter Facebook-direktøren etter tur.

– Facebook er de nye tobakkssel­skapene, så dårlig er imaget deres, sier topprådgiv­eren i Senatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway