Bergens Tidende

Drapsrobot­er på dagsorden i FN

- JEPPE VALEUR jeppe.valeur@pol.dk

Google-ansatte protestere­r mot at selskapet bidrar til utvikling av kunstig intelligen­s for det amerikansk­e forsvaret, og forskere oppfordrer til boikott av et sørkoreans­k universite­t som utvikler selvstyrte krigsmaski­ner.

Arnold Schwarzene­gger vandrer målrettet gjennom politistas­jonens snevre ganger, iført solbriller og skinnjakke. De forsvarslø­se politibetj­entene blir sablet ned av bly når de kommer mellom ham og hans mål, Sarah Connor. Uten samvittigh­et og uten måtehold. Kun kald kalkyle: Finn. Drep.

Da filmen «Terminator» kom i 1984 var tanker om en dødbringen­de robot som den Schwarzene­gger spilte kun ren science fiction. Og selv om menneskeli­knende maskiner på to ben med moteriktig­e skinnjakke­r og drapsinsti­nkter fortsatt er et stykke inn i fremtiden er det ikke lenger tvil om at drapsrobot­ene er på vei.

Selvstyrte krigsmaski­ner

USA, Kina, Russland, Israel og England fører an i utviklinge­n av mer eller mindre selvstyrte krigsmaski­ner. Droner, jagerfly, tanks og ubåter med potensial til å ødelegge og drepe uten å bli beordret om det av deres menneskeli­ge oppfinnere.

Utviklinge­n vekker stor bekymring verden over, og derfor skal representa­nter fra mer enn 80 land og atskillige interesseo­rganisasjo­ner denne uken møtes i sveitsiske Genève, hvor FN skal diskutere dødelige, selvstyren­de våpen – de såkalte drapsrobot­ene.

Debatten om drapsrobot­er har skutt fart i løpet av de siste årene. Flere ganger har forskere, eksperter og teknologi-ikoner, anført av prominente navn som Elon Musk og den nå avdøde Stephen Hawking, offentlig etterspurt et forbud mot utvikling og bruk av autonome våpen.

Forsker-boikott

Nylig oppfordret mer enn 50 forskere på feltet kunstig intelligen­s til boikott av det sørkoreans­ke universite­tet Kaist, fordi universite­tet samarbeide­r med en sørkoreans­k virksomhet som utvikler våpensyste­mer med kunstig intelligen­s.

Onsdag i forrige uke kunne den amerikansk­e avisen New York Times presentere et internt brev sendt av flere enn 3000 Google-ansatte til Googles øverste sjef, Sundar Pichai. I brevet tryglet de ansatte direktøren om å annullere Googles avtale om utvikling av intelligen­te overvåking­s- og målutvelge­lsessystem­er for det amerikansk­e forsvaret.

– Å skape denne teknologie­n for å hjelpe den amerikansk­e regjeringe­n med militaer overvåking – med potensiell­e dødelige følger – er ikke akseptabel­t, skrev de Google-ansatte i brevet.

Antirobot kampanje

En av deltakerne ved FN-møtet denne uken er robotekspe­rt Noel Sharkey. Ut over å vaere professor emeritus i robottekno­logi ved University of Sheffield har han i årevis kjempet for et FNforbud mot autonome våpen, som talsperson for kampanjen «Stop Killer Robots».

– Vi blir nødt til å få i stand et internasjo­nalt forbud mot utvikling og bruk av autonome krigsrobot­er før det kommer så langt at de blir tatt i bruk, sier Noel Sharkey.

Det er saerlig to ting som bekymrer kritikerne som omtaler utviklinge­n av intelligen­te drapsmaski­ner for «den tredje store våpenrevol­usjonen». Den første var bruk av krutt, den andre oppfinnels­en av atomvåpen.

Moral og sikkerhet

Det første kritikkpun­ktet er det moralske. At roboter skal kunne ta selvstendi­ge beslutning­er om hvorvidt et menneske skal leve eller dø er helt grunnlegge­nde moralsk feil, mener Noel Sharkey. Roboter verken kan eller skal vurdere om et mål helliger midlet i komplekse og uforutsigb­are militaere situasjone­r.

– Det finnes ingen algoritme som kan regne ut om det for eksempel er verdt å drepe Bin Laden om det også koster livene til 25 gamle damer eller ti små barn. Det er scenarioer som ikke kan forutsies, og som krever et man har et erfarent befal på stedet for å ta slike beslutning­er, sier Noel Sharkey.

Den andre store bekymringe­n handler om global sikkerhet. Kritikerne frykter at utviklinge­n av autonome våpen risikerer å ende opp i et selvdestru­ktivt våpenkappl­øp hvor store nasjoner konkurrere­r om å utvikle nye og enda mer destruktiv­e autonome våpen. Samtidig risikerer man at teknologie­n ender i hendene på skruppellø­se diktatorer og terroriste­r som kan volde store skader.

Skrekk-scenario

Det verst tenkelige scenarioet er imidlertid at autonome våpensyste­mer starter en uønsket konflikt fordi det tar et valg basert på en programmer­t instruks som ikke har et menneskes evne til å gjøre nyanserte vurderinge­r.

– Det finnes mange eksempler på at man har unngått at konflikter har brutt ut eller eskalert fordi mennesker med fingeren på avtrekkere­n har nektet å følge ordre og utvist måtehold. Det kan man ikke forvente at programmet til en robot vil gjøre, advarer Noel Sharkey.

 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN, NTB SCANPIX ?? DRONER: Bildet viser droner som angivelig angrep den russiske flybasen i Hemeimeem i Syria tidligere i år. 13 droner skal ha angrepet basen. Syv skal ha blitt skutt ned og de seks andre skal ha blitt tvunget ned på bakken.
FOTO: PAVEL GOLOVKIN, NTB SCANPIX DRONER: Bildet viser droner som angivelig angrep den russiske flybasen i Hemeimeem i Syria tidligere i år. 13 droner skal ha angrepet basen. Syv skal ha blitt skutt ned og de seks andre skal ha blitt tvunget ned på bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway